Na zewnątrz nadal zima, ale co tam - oficjalnie witamy wiosnę! Mam nadzieję, że lada dzień na stałe zagości nie tylko w kalendarzu, ale i za oknem. Nie mogę się doczekać spacerów na świeżym powietrzu bez poczucia, że zaraz zamarznę. Z okazji tego dzisiejszego "święta" iście wiosenne ciasteczka w kształcie motylków, ozdobione kolorowym lukrem królewskim. Oczywiście ciastka można zrobić w dowolnym kształcie, wygląd tylko podkreśla ich charakter. Są to ciasteczka jadane w Anglii w Wielkanoc. Maślane, kruchutkie, naszpikowane aromatyczną skórką pomarańczową i rodzynkami. Ostrzegam tylko, że trzeba pilnować piekarnika: nie nastawiłam sobie czasu i gdy przyszłam do kuchni po około 13 minutach okazało się, że pierwsza porcja ciastek nadaje się co najwyżej do kosza :(. Potem było już na szczęście idealnie.
Składniki:
- 225 g masła, w temperaturze pokojowej
- 120 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 60 g drobnych rodzynek.
Lukier królewski:
- białko
- szklanka cukru pudru
- barwniki spożywcze
Przygotować lukier królewski: białko ubić na sztywno, a następnie dalej miksować dodając powoli cukier puder. Podzielić masę na kilka części i każdą zabarwić odrobiną barwnika. Dekorować ciastka według uznania.
Smacznego!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)