wtorek, 5 listopada 2013

Czekoladowe muffiny z borówkami





Niezmiernie miło nam w końcu móc pochwalić się współpracą ze Spółdzielnią Mleczarską w Gostyniu, dzięki której już latem miałyśmy okazję testować nowy produkt - pyszną śmietankę kremówką czekoladową. Od wczoraj śmietanka jest w sprzedaży, pora zatem na kilka przepisów z nią w roli głównej :)


Kolejna (trzecia już na naszym blogu!) odsłona babeczek z borówkami. Tym razem muffiny w wersji ciemnej. Dzięki dodatkowi śmietanki czekoladowej babeczki są jeszcze bardziej puszyste i mięciutkie niż zwykle. Idealnego smaku dopełniają borówki, którymi naszpikowana jest każda muffinka. A przygotowanie tego deseru to po prostu banał!


Czekoladowe muffiny z borówkami

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  •  2/3 szklanki śmietanki czekoladowej Gostyń
  • ½ szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki borówek
  • dodatkowo: śmietanka czekoladowa do dekoracji
Przygotować dwie miski: w jednej połączyć składniki suche, w drugiej płynne. Obie masy zmieszać, na koniec delikatnie dodając borówki. Ciasto nakładać łyżką do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej (do ¾ wysokości otworów). Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Udekorować ubitą śmietanką czekoladową.


Smacznego!
P.



1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)