piątek, 8 listopada 2013

Czekoladowa tarta z owocami


Dziś zapraszam na danie, które jest odpowiedzią na to, że straszliwie już tęsknię za upalnymi dniami, na które jeszcze niedawno narzekałam - tak to już jest, Polak wiecznie musi pomarudzić ;p O słonecznych dniach przypomniała mi czekoladowa tarta pełna owoców - budzi we mnie jakieś pozytywne, iście wakacyjne odczucia :) Kruchy maślany spód, owoce, a do tego warstwa aksamitnego kremu czekoladowego na bazie nowości na rynku – śmietanki czekoladowej. Przepyszne połączenie daje lekki placek w sam raz rodzinny podwieczorek.





Czekoladowa tarta z owocami

Składniki:
Spód:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • żółtko
  • 2 łyżki cukru
Nadzienie:
  • 2 jajka
  • 150 ml czekoladowej śmietanki Gostyń
  • 2 łyżki cukru
  • ulubione owoce: np. brzoskwinia, borówki, wiśnie (jeśli korzystamy z mrożonych owoców - rozmrozić i dobrze odsączyć)

Przygotować spód: zimne masło posiekać drobno razem z mąką tworząc grudki przypominające kruszonkę. Dodać cukier, sól i żółtko. Szybko połączyć wszystkie składniki i zagnieść kulę z ciasta (w razie potrzeby dodać łyżkę lodowatej wody). Schłodzić przez przynajmniej pół h w lodówce. Zimne ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną tłuszczem i wysypaną maką formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. Przykryć spód papierem do pieczenia i obciążyć (grochem lub ceramicznymi kulkami). Podpiekać około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować nadzienie: owoce umyć i pokroić w mniejsze cząstki. Jajka roztrzepać i lekko ubić ze śmietanką i cukrem. 
Z podpieczonego spodu tarty zdjąć obciążenie i papier. Na tarcie rozsypać cząstki owoców, a następnie zalać je czekoladową masą. Piec jeszcze około 30 minut w temperaturze 180 stopni – aż masa całkowicie się zetnie. Wyjąć z piekarnika i dobrze wystudzić. Podawać z dodatkiem ubitej śmietanki czekoladowej.


Smacznego!
P.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)