Twarogowe pączusie
na około 35 sztuk
Składniki:
- ½ kg twarogu
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- 4 jajka
- 2 i ½ szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu
- 16 g cukru waniliowego
Dodatkowo:
- olej do smażenia (min. litr)
- cukier puder do oprószenia
Ser przepuścić przez maszynkę lub praskę i przełożyć do większej miski. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kuleczki. W garnku rozgrzewać olej i wrzucać pączusie tak, by pączki swobodnie pływały . Smażyć je z obu stron na ciemnozłoty kolor. Następnie wykładać na papierowe ręczniki, aby pączuszki ociekły z tłuszczu. Osuszone i ostudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)