czwartek, 27 lutego 2014

Twarogowe pączusie

Nim tegoroczny Tłusty Czwartek dobiegnie końca, mam dla Was jeszcze jeden pyszny przepis. Twarogowe pączusie - pyszne kuleczki, które robi się szybciutko, a najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe. Jeśli zapomnieliście o dzisiejszym genialnym święcie, macie jeszcze szansę nadrobić zaległości. A jeśli już najedliście się pączków, to nic straconego - przed nami jeszcze ostatki :)



Twarogowe pączusie 
na około 35 sztuk

Składniki:

  • ½ kg twarogu
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 2 i ½  szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • 16 g cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • olej do smażenia (min. litr)
  • cukier puder do oprószenia
Ser przepuścić przez maszynkę lub praskę i przełożyć do większej miski. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kuleczki. W garnku rozgrzewać olej i wrzucać pączusie tak, by pączki swobodnie pływały . Smażyć je z obu stron na ciemnozłoty kolor. Następnie wykładać na papierowe ręczniki, aby pączuszki ociekły z tłuszczu. Osuszone i ostudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)