poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Grzebienie drożdżowe pomarańczowo-czekoladowe

Stęskniłam się za zapachem ciasta drożdżowego w mieszkaniu. A poza tym naszła mnie chęć na smak pomarańczowo-czekoladowy. Zatem zdecydowałam się na drożdżowe grzebienie. Są miękkie, pachnące, aromatyczne, nie do zapomnienia... 


Grzebienie drożdżowe pomarańczowo-czekoladowe
Przepis na 8 średnich drożdżówek. 


Składniki na ciasto:
  • 1/3 szklanki letniej maślanki
  • 3 łyżki roztopionego i przestudzonego masła
  • 2 małe jajka
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • skórka z połowy pomarańczy
Składniki na nadzienie:
  • 3 czubate łyżki twarożku - np. jak na serniki (niekoniecznie musi być zmielony)
  • 20 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
Lukier:
  • sok z 1 średniej pomarańczy (można dodać też skórkę)
  • 1 - 1,5 szklanki cukru pudru
Do posmarowania:
  • 1 białko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić zaczyn - wymieszać drożdże z łyżką cukru, mąki i dwoma łyżkami), dodać pozostałe składniki (oprócz masła) i wyrobić. Pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć lniana ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - na około 90 minut.
W międzyczasie przygotować nadzienie: wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 10x18 cm. 
Środek posmarować nadzieniem
Lewą część złożyć na nadzienie. Prawą natomiast ponacinać, by tworzyła grzebień.
"Zęby" grzebienia złożyć na środek ciasta. 
Tak uformowane bułeczki układać w dużych odległościach od siebie (sporo urosną) na wyłożonej papierem blaszce. 
Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia - na około 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym z mlekiem białkiem.
Piec w temperaturze 180º przez około 20 - 30 minut, aż będą złote. W tym czasie przygotować lukier - składniki wymieszać, rozcierając cukier dnem łyżki. (gęstość i przezroczystość jego będzie zależeć od stosunku użytego cukru do soku). Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.


Smacznego!
J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)