Grzebienie drożdżowe pomarańczowo-czekoladowe
Przepis na 8 średnich drożdżówek.
Składniki na ciasto:
- 1/3 szklanki letniej maślanki
- 3 łyżki roztopionego i przestudzonego masła
- 2 małe jajka
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- skórka z połowy pomarańczy
- 3 czubate łyżki twarożku - np. jak na serniki (niekoniecznie musi być zmielony)
- 20 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 żółtko
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- sok z 1 średniej pomarańczy (można dodać też skórkę)
- 1 - 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 białko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
W międzyczasie przygotować nadzienie: wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 10x18 cm.
Środek posmarować nadzieniem
Lewą część złożyć na nadzienie. Prawą natomiast ponacinać, by tworzyła grzebień.
"Zęby" grzebienia złożyć na środek ciasta.
Tak uformowane bułeczki układać w dużych odległościach od siebie (sporo urosną) na wyłożonej papierem blaszce.
Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia - na około 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym z mlekiem białkiem.
Piec w temperaturze 180º przez około 20 - 30 minut, aż będą złote. W tym czasie przygotować lukier - składniki wymieszać, rozcierając cukier dnem łyżki. (gęstość i przezroczystość jego będzie zależeć od stosunku użytego cukru do soku). Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.Smacznego!
J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)