Coś wspominałam, że nie lubię mazurków.... ale w te święta zaproponuję jeszcze dwa. To takie ciasta, których je się tylko po troszeczku, w których mniej ważny niż smak jest wygląd - im bogatszy tym lepszy, nawet jeśli ilość ozdobników wydaje się kiczowata. Choć jeszcze tego mazurka nie próbowałam, bo jest na wielkanocne popołudnie, to już wiem (po wyjadaniu w trakcie przygotowywania), że jest pyszny. To moja własna kombinacja, połączenie ulubionych słodyczy - krówek i chałwy. A do tego pyszne kruche ciasto i mnóstwo bakalii.
Mazurek krówkowo-chałwowy z bakaliami
Składniki:
kruchy spód
wg Magdy Gessler
W rondelku zagotować połowę śmietanki, wkruszyć krówki, roztopić na małym ogniu, ciągle mieszając (uważać, by nie przypalić). Gdy powstanie gęsta masa wkruszyć chałwę. Gdy chałwa i krówki się połączą, zdjąć z ognia, dodać resztę śmietanki i dobrze wymieszać. Powstałą masą (najlepiej od razu po przygotowaniu, bo szybko zacznie zastygać) wypełnić upieczone ciasto (pozostawiając puste fragmenty na drugą masę).
W rondelku zagotować pół szklanki wody z owocami. Gdy dobrze zmiękną, zmiksować blenderem, aż powstanie masa przypominająca powidła. Wyłożyć na puste miejsca mazurka. Ewentualnie można najpierw całe ciasto posmarować masą bakaliową, a dopiero na wierzch wylać masę krówkową.
Udekorować według własnej fantazji :)
Smacznego!
P.
Składniki:
kruchy spód
wg Magdy Gessler
- 200 g masła
- 200 g mąki (w oryginalne 150 g)
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 100 g krówek
- 100 g chałwy (u mnie waniliowa)
- 4-5 łyżej śmietany (18%)
- szklanka posiekanych suszonych owoców (rodzynki, śliwki, morele, daktyle)
- pół szklanki wody
- bakalie do ozdabiania ciasta
W rondelku zagotować połowę śmietanki, wkruszyć krówki, roztopić na małym ogniu, ciągle mieszając (uważać, by nie przypalić). Gdy powstanie gęsta masa wkruszyć chałwę. Gdy chałwa i krówki się połączą, zdjąć z ognia, dodać resztę śmietanki i dobrze wymieszać. Powstałą masą (najlepiej od razu po przygotowaniu, bo szybko zacznie zastygać) wypełnić upieczone ciasto (pozostawiając puste fragmenty na drugą masę).
W rondelku zagotować pół szklanki wody z owocami. Gdy dobrze zmiękną, zmiksować blenderem, aż powstanie masa przypominająca powidła. Wyłożyć na puste miejsca mazurka. Ewentualnie można najpierw całe ciasto posmarować masą bakaliową, a dopiero na wierzch wylać masę krówkową.
Udekorować według własnej fantazji :)
Smacznego!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)