piątek, 22 kwietnia 2011

Mazurek pomarańczowy


Moimi ulubionymi ciastami są zdecydowanie tarty. A ze wszystkich świątecznych mazurki. Szczególnie ten. Jest wyjątkowo aromatyczny, nie za słodki (co może być jego wadą, bo się chce go jeść i jeść bez końca :) ), idealny... A do tego robi się go bardzo prosto!


Mazurek pomarańczowy
przepis na dużą blachę
składniki na spód:
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 170 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
polewa:
  • 4 małe pomarańcze
  • 1,5 cytryny
  • 215 g cukru
  • 2 łyżki likieru mandarynkowego (można pominąć)
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 0,5 cm). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formując podwyższony brzeg. Piec około 17 minut (na złoty kolor) w temperaturze 180°C. Przygotować polewę: dokładnie umyć i sparzyć cytrusy. Pokroić je na kawałeczki (wraz ze skórką). Usunąć pestki. Owoce zmiksować i przełożyć do rondla. Podgrzewać z cukrem około 30 minut, często mieszając, aż zgęstnieją. Pod koniec dodać likier. Ciepłą polewę wylać na upieczony spód. Wyrównać powierzchnię. Ostudzone ozdobić.

Smacznego!
J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)