piątek, 22 kwietnia 2011

Mazurek wiśniowo-czekoladowy

Uwielbiam wypróbowywać nowe przepisy, rzadko piekę dwa razy to samo ciasto. Jednak na święta wielkanocne jest u mnie inaczej. Już od paru dobrych lat zawsze piecze się te same trzy mazurki (serniki stanowią jedyny element zmienny). Smak wiśni z alkoholem w czekoladzie jest bardzo charakterystyczny. Można go kochać lub nie znosić. Ja należę do pierwszej grupy, więc mazurka zjadłabym całego od razu... :)


Mazurek wiśniowo-czekoladowy
porcja na jedną dużą blachę Składniki na spód:
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 170 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
składniki na polewę:
  • dżem wiśniowy (słoik około 300g)
  • 600 g wiśni z nalewki oraz odpestkowane (które można kupić w dużych słoikach) - proporcje dobieramy w zależności od tego jak mocno alkoholowe ciasto chcemy, u mnie zazwyczaj 2:1 (z nalewki:normalne)
  • polewy czekoladowe gorzka i deserowa
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 0,5 cm). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formując podwyższony brzeg. Piec około 17 minut (na złoty kolor) w temp. 180°C. Na wystudzone ciasto wyłożyć słoik dżemu wiśniowego, dokładnie rozsmarować, na to ułożyć wiśnie z alkoholu - tak żeby dokładnie przykryły dżem. Rozpuścić polewę, polać ciasto polewą deserową i gorzką, tworząc ładne wzorki.


Smacznego!
J.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)