Sernik cytrynowo-pomarańczowy
Porcja na blaszkę 23 cm (ja miałam tylko 26cm, więc wyszedł niski)
Składniki:
- 800g twarogu, przynajmniej dwukrotnie mielonego (jak na serniki)
- 2 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- skórka z dwóch sporych cytryn
- skórka z dwóch pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- sok z ćwiartki pomarańczy
- pół łyżeczki aromatu cytrynowego
- 100g miękkiego masła
- 150g cukru
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, do uzyskania białawej, lekkiej masy. Dołożyć skórki, aromat i soki, wymieszać. Dodać mąkę oraz twaróg, dokładnie wymieszać.
Blachę posmarować masłem. Od dołu owinąć folią aluminiową, bądź zaplanować pieczenie na dużej blaszce. Jeśli tortownica jest nieszczelna, masa może nam wypłynąć i się przypalać. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Ubić białka do uzyskania sztywnej piany. Delikatnie, aczkolwiek dokładnie, wymieszać pianę z serową masą. Wylać na tortownicę. Wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec 50-60 min. Jeśli sernik będzie zbyt mocno przypiekać się od góry można go przykryć folią.
Studzić w piekarniku przez 1h. Najlepiej odczekać, aż całkiem ostygnie, bowiem wtedy przestanie być płynny i będzie się dawał łatwo nakładać.
Smacznego!
ładne zdjęcia :) słoneczne bardzo!
OdpowiedzUsuń