środa, 20 kwietnia 2011

Sernik cytrynowo-pomarańczowy

Jakiś czas temu kupiłam twaróg z myślą, że zrobię sernik. Jednak czas leciał i w efekcie zostało mi prawie całe jego opakowanie. Jutro wyjeżdżam z Warszawy do domku na święta, a mój twaróg nie mógł się zmarnować. Upiekłam więc sernik - z tego co miałam w mieszkaniu. Wyszedł nie za słodki i bardzo aromatyczny! Wspaniale może też pasować na święta. :)


Sernik cytrynowo-pomarańczowy
Porcja na blaszkę 23 cm (ja miałam tylko 26cm, więc wyszedł niski)
Składniki:

  • 800g twarogu, przynajmniej dwukrotnie mielonego (jak na serniki)
  • 2 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • skórka z dwóch sporych cytryn
  • skórka z dwóch pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • sok z ćwiartki pomarańczy
  • pół łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 100g miękkiego masła
  • 150g cukru
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, do uzyskania białawej, lekkiej masy. Dołożyć skórki, aromat i soki, wymieszać. Dodać mąkę oraz twaróg, dokładnie wymieszać. 
Blachę posmarować masłem. Od dołu owinąć folią aluminiową, bądź zaplanować pieczenie na dużej blaszce. Jeśli tortownica jest nieszczelna, masa może nam wypłynąć i się przypalać. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Ubić białka do uzyskania sztywnej piany. Delikatnie, aczkolwiek dokładnie, wymieszać pianę z serową masą. Wylać na tortownicę. Wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec 50-60 min. Jeśli sernik będzie zbyt mocno przypiekać się od góry można go przykryć folią. 
Studzić w piekarniku przez 1h. Najlepiej odczekać, aż całkiem ostygnie, bowiem wtedy przestanie być płynny i będzie się dawał łatwo nakładać. 

Smacznego!

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)