Moją świąteczną serię zacznę od zaprezentowania zeszłorocznych słodkości. Na pierwszy ogień: pascha. Od lat chciałam zrobić, ale mama odkąd pamiętam straszyła mnie salmonellą od surowych jajek. No to znalazłam przepis bez jajek, do tego łatwy. Kupiłam wszystko, co potrzebne, i... jakoś poszło :) Delikatny, słodki smak - serek rozpływał się w ustach. Chociaż w sumie nie wiem, czy smakowało tak, jak powinno, bo wcześniej nie jadłam. A jako że to moja pierwsza pascha, trzeba zrozumieć, że tuż po rozkrojeniu rozjechała się po talerzu.
Pascha
Składniki:
- 700 g twarogu (tzykrotnie mielonego, do serników)
- 150 g pokrojonych owoców kandyzowanych
- 50 g rodzynek
- sok oraz starta skórka z jednej cytryny
- cukier waniliowy
- 2 łyżki masła
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 50 g cukru pudru
- 50 g płynnego miodu
Wymieszać owoce kandyzowane, rodzynki, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny i cukier Wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę. Kamienną doniczkę wyłożyć gazą lub tetrą tak, by brzegi materiału wystawały na zewnątrz miseczki.
Ser, masło i śmietanę zmiksować na gładką masę. Dodać cukier puder, miód, owoce kandyzowane. Wymieszać.
Masę przełożyć do doniczki, a brzegi materiału złożyć do środka. Przykryć talerzykiem i przycisnąć czymś ciężkim. Odstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem rozwinąć gazę, paschę wyłożyć na talerz (jak babkę z piasku - odwrócić do góry nogami i zsunąć doniczkę, zdjąć gazę).
Smacznego!
P.
Ser, masło i śmietanę zmiksować na gładką masę. Dodać cukier puder, miód, owoce kandyzowane. Wymieszać.
Masę przełożyć do doniczki, a brzegi materiału złożyć do środka. Przykryć talerzykiem i przycisnąć czymś ciężkim. Odstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem rozwinąć gazę, paschę wyłożyć na talerz (jak babkę z piasku - odwrócić do góry nogami i zsunąć doniczkę, zdjąć gazę).
Smacznego!
P.
mi się kojarzy z naszym rosyjskim ;)
OdpowiedzUsuńi śmiesznie widać etapy "rozjeżdzania", o którym mi opowiadałaś :)