piątek, 4 lutego 2011

Sernik truskawkowy



Sernik, który zimą przypomni wam o wspaniałych smakach lata. Jak się piecze, po domu roznosi się czarujący zapach truskawek. Można go zrobić w mig, bez wielkiego wysiłku. Aż niewiarygodne, że tak łatwo można stworzyć tak pyszne ciasto...


Sernik truskawkowy

Składniki na spód:
  • 170 g ciastek digestive
  • 70 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
  • 500 g twarożku półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2/3 szklanki cukru (można dać mniej)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)
Ciastka pokruszyć blenderem lub przy pomocy wałka - wkładamy wtedy ciastka do mocnego woreczka i je wałkujemy lub mocno walimy (kiedyś miałam metodę, że po włożeniu do woreczka deptałam je obcasem, ale raczej nie polecam ;)). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstał mokry piasek.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać. Najlepiej owinąć tortownicę od dołu folią aluminiową lub postawić na dużej blaszce, bo masa może na wyciec podczas pieczenia. 
Wszystkie składniki na masę oprócz truskawek zmiksować na gładko (jajka dodajemy w całości, nie ubijamy białek osobno). Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki, jeśli jest taka możliwość (nie są zamarznięte), należy pokroić na połówki. Poukładać owoce na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by odrobinę ponad niego wystawały.
Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na kilka godzin (jak chce się być bardzo pewnym to na około 12h, ale ja trzymałam znacznie krócej). Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)