Sernik z pianką cytrynową
Składniki na ciasto kruche:
- 225 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 125 g masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiać, wsypać proszek, kakao i wymieszać. Dodać masło, posiekać. Żółtka ubić z cukrem, dodać do mąki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Dwie części połączyć, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę, a trzecią zamrozić.
Masa serowa:
- 500 g półtłustego lub tłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- pół opakowania proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (opakowanie na pół litra mleka)
- 5 łyżek oleju (75 ml)
Żółtka utrzeć z cukrem. Dolewać po łyżce oleju, dalej ucierać. Do masy dodawać po łyżce zmielonego sera, ucierać. Wsypać budyń, rodzynki, wymieszać.
Pianka cytrynowa:
- 5 białek
- kisiel cytrynowy z cukrem
- 1 łyżka cukru
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać kisiel i dalej ubijać.
Ponadto: 1 słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki (około 250g). Ja użyłam robionych przeze mnie powideł kakaowo-cynamonowych, przez co sernik miał niezwykły posmak. Przepis na powidła zamieszczę wkrótce. :)
Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 20 x 35 cm. (Ja nie lubię wałkować ciasto, jeśli ma iść na dno i po prostu wyklejam nim dno blachy.) Na cieście rozsmarować powidła. Wyłożyć masę serową, wyrównać. Na ser wyłożyć piankę. Na wierzch zetrzeć na tarce z grubymi oczkami zamrożone ciasto.
Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!
wygląda super! :) uwielbiam cytrusowe smaki
OdpowiedzUsuń