Szarlotka sypana
- szklanka mąki
- szklanka kaszy manny
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół kostki masła
- 1-2 kg jabłek - obranych i startych na tarce o grubych oczkach
Suche składniki wymieszać w misce.
Tortownicę wysmarować masłem. Na spód wysypać trochę suchych składników. Na to wysypać warstwę jabłek, potem warstwę suchych składników i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwa powinna być utworzona przez suchą mieszankę.
Na wierzch zetrzeć masło na tarce o grubych oczkach.
Tortownicę wysmarować masłem. Na spód wysypać trochę suchych składników. Na to wysypać warstwę jabłek, potem warstwę suchych składników i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwa powinna być utworzona przez suchą mieszankę.
Na wierzch zetrzeć masło na tarce o grubych oczkach.
Tortownicę postawić na dużej blaszce lub owinąć folią aluminiową po to, by w razie czego masło nie wypływało spodem na dno piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić szarlotkę i piec 50-60 minut.
Przed wyjęciem z tortownicy dokładnie ostudzić.
Smacznego!
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić szarlotkę i piec 50-60 minut.
Przed wyjęciem z tortownicy dokładnie ostudzić.
Smacznego!
Ta szarlotka mnie od dawna kusi. Niby najprostsza, a jakoś się jej boję ;p ale jak zachęcasz, to spróbuję.
OdpowiedzUsuńa nie mannej? :D
OdpowiedzUsuńPauka, zrób mi taką ;) za kebsa z cukinia?
Manna jest rzeczownikiem i odmienia się według deklinacji żeńskiej (podobnie jak imię Anna). O mannie tak pisał Prof. Jan Miodek w artykule w „Wiedzy i Życiu” nr 9/1997: „(...) coraz więcej osób odbiera połączenie kasza manna tak, jakby to był związek rzeczownika z przymiotnikiem typu kasza jęczmienna lub kasza gryczana (...)”.
OdpowiedzUsuńTymczasem poprawne formy to D. kaszy manny, C. kaszy mannie, B. kaszę mannę, N. kaszą manną, Ms. (o) kaszy mannie. (;p - J.)
ale piękna obrona Asiu :) tak tak, manny.
OdpowiedzUsuńpy - nie za kebsa, kup mi mannę to zrobię na wtorek :>
Ba :D ale z tym prof. Miodkiem chyba przesadziłam... :)
OdpowiedzUsuń