I ja nie zapomniałam o czymś pysznym dla Mamy - zrobiłam ciasteczka i drożdżówkę na otwarcie owocowego sezonu. Słodkości powstały w czwartek, ale mogłam je dać Mamie dopiero w piątek, więc właśnie wtedy miała nastąpić publikacja. Ale zapomniałam o zabraniu kabla do aparatu do domu, więc jak widać - lekkie opóźnienie. Nic nie szkodzi - ciasteczka były świetne na Dzień Matki, ale sprawdzą się także na każdą inną okazję. Znalazłam je na stronie Marthy Stewart. Nie lubiłam kiedyś jej programów telewizyjnych, ale wczytawszy się w przepisy, zrozumiałam, dlaczego tak wielu ludzi ją ubóstwia - ma się ochotę zrobić niemal wszystko, zwłaszcza że dania często wyglądają wykwintnie, mimo że są bardzo proste.
Ciasteczka truskawkowe
zmodyfikowany przepis od Marthy Stewart
Składniki na około 15 sztuk:
- szklanka drobno pokrojonych truskawek
- 8-10 drobno posiekanych kostek białej czekolady
- 4-5 łyżek cukru + odrobina na wierzch
- 1,5 - 2 szklanki mąki
- 6 łyżek drobno posiekanego masła
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
Truskawki zasypać połową cukru i odstawić, by puściły nieco soku. Resztę cukru utrzeć z masłem i wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać jogurt i czekoladę, dobrze połączyć. Delikatnie wmieszać truskawki (wraz z sokiem, chyba że masa zrobi się zbyt lejąca).
Nakładać porcje ciasta łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (formować okręgi). Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut. Studzić na kratce, a by zachowały świeżość na 2-3 dni przechowywać w zamykanej metalowej puszce.
Smacznego!Nakładać porcje ciasta łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (formować okręgi). Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut. Studzić na kratce, a by zachowały świeżość na 2-3 dni przechowywać w zamykanej metalowej puszce.
P.
Truskawki i biała czekolada -pycha! :)
OdpowiedzUsuńmusiałabym zrobić ich więcej, bo pewnie część zniknęłaby jeszcze w trakcie pieczenia :)
OdpowiedzUsuńojej, super pomysł! ostatnio biała czekolada króluje w moich wypiekach, więc chętnie wypróbuję ten przepis. tym bardziej, że sezon truskawkowy rozkwita! :D
OdpowiedzUsuń