środa, 25 maja 2011

Irish Soda Scones



Wczoraj stwierdziłam, że z okazji imienin muszę zrobić sobie na śniadanie coś wyjątkowego! Placki, owsianka, naleśniki, a może po prostu bułki? Z racji, że nie miałam zbyt wiele czasu, padło na scones. Są w końcu proste, szybkie, pyszne i można je zrobić z niczego! Te są inną postacią Irish Soda Bread, który wszyscy (może prawie wszyscy...) znamy! Można je robić też oczywiście z rodzynkami lub żurawiną. :)


Irish Soda Scones
przepis pochodzi z Myrtle Allen's Cooking at Ballymaloe House
porcja na 9 średnich bułeczek


Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki maślanki
Nagrzać piekarnik do 220 stopni C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
W dużej misce, wymieszać ze sobą mąkę, cukier, sodę i sól. Zrobić dołek w środku mąki i dodać większość maślanki. Używając jednej ręki lub drewnianej łyżki mieszać (dodając więcej maślanki, jeśli jest to potrzebne), aż do otrzymania gładkiego, wilgotnego ciasta.
Przenieść ciasto na lekko wysypaną mąką powierzchnię i delikatnie formować kulki. Lekko je docisnąć. (Ja zrobiłam kleksy, a nie kulki, więc moje scones mają "jezykowy" kształt :)) Układać na blaszce w sporych odstępach, ponieważ urosną. Posmarować scones odrobinę maślanką i posypać lekko mąką. To sprawi, że scones będą mialy brązową, chrupiąca skórkę.
Piec przez 20 minut lub do momentu, aż scones będą lekko brązowe, a wbity patyczek będzie wychodzić suchy. Można sprawdzić czy są upieczone stukając w dno bułeczki - powinno mieć to brzmienie lekko dudniące. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Scones są najlepsze zaraz po wyjęciu z piekarnika, jeszcze cieplutkie. Jednak później też są pyszne! Szczegolnie z dżemem lub konfiturą.


Smacznego!
J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)