To bez wątpienia jedna z moich ulubionych propozycji śniadaniowych - bardzo pożywna, bardzo zdrowa i bardzo prosta. A do tego niskokaloryczna. Wystarczy znaleźć rano dodatkowe 10 minut i mamy pyszne jogurtowo-jabłkowe śniadanko. Jeśli nie mam czasu rano, chętnie jem taki przysmak wieczorem, przy filmie - zamiast tłustych/słodkich przekąsek. Przedstawiam wyjątkowo urozmaiconą wersję, ale można tu składniki pomijać/dodawać według dostępnych produktów/własnego pomysłu.
Jogurt z jabłkami
na jedną dużą porcję
Składniki:
- opakowanie jogurtu naturalnego (150g)
- kilka łyżek chudego twarogu (niekoniecznie, akurat miałam resztkę)
- spore jabłko
- 3 łyżki granulowanych otrębów jabłkowych
- po łyżce otrębów pszennych, owsianych i siemienia lnianego
- 5 suszonych śliwek
- 2 łyżki miodu (dla osób które wolą słodszą wersję, ja nie dodałam)
- cynamon, kardamon, imbir - według uznania
Jabłko umyć, wydrążyć ogryzek i pokroić w kostkę (ja nie obieram ze skórki, ale oczywiście można). Śliwki posiekać. Wszystkie składniki nakładać do salaterki warstwami - np: 1/3 jogurtu, 1/3 jabłek, przyprawy, otręby, twarożek, śliwki i tak aż do wyczerpania składników. Podawać najlepiej od razu, choć można jeszcze schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)