sobota, 14 maja 2011

Krówki waniliowe


Muszę na wstępie przyznać, że nie robiłam ich dzisiaj. Było to już dosyć dawno temu, po kolokwium z histologii (za którą zdecydowanie nie przepadam) musiałam jakoś odreagować i skończyło się na krówkach. Wyszły bardzo smaczne, jednak zbyt krótko je gotowałam (i ucierałam) i wyszły mięciutkie. Jednak bajecznie rozpuszczały się w ustach i to je zdecydowanie ratowało... 
A w poniedziałek kolejne kolokwium z histologii, więc ciekawe na co padnie tym razem. ;)

Krówki waniliowe 
przepis Bakerlady


Składniki na około 25 cukierków:
  • 300 ml mleka skondensowanego z puszki, niesłodzonego (może być kremówka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
Wszystkie składniki gotować na sporym ogniu w garnku z grubym dnem cały czas mieszając. Gotować aż doprowadzi się do wrzenia. Gdy masa będzie już wyraźnie gęsta i beżowa i wykaże tendencję do przypalania się (u mnie to było jakieś 15-20 minut), należy zdjąć garnek z ognia. Ucierać masę jeszcze kilka (lub więcej) minut. Wyraźnie zgęstniałą masę wylać do małego naczynia wyłożonego folią aluminiową. (Może to być też na przykład keksówka.) Schłodzić. Wyjąć i pokroić wg uznania. 
Czytałam, że im dłużej krówki są gotowane, a później ucierane tym bardziej kruche wychodzą (nie sprawdziłam tego, choć moje, jak już wspomniałam, wyszły mało kruche :)). 


Smacznego!
J.

1 komentarz:

  1. ooooo boże jaka rewelacja! :D koniecznie ląduje w moim przepiśniku i zrobię jeszcze w tym tygodniu :D
    gdyby nie to, że w planach na dzisiaj mam panna cotte to poleciałabym do sklepu po mleko skondensowane i wzięła się do roboty ;]

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)