środa, 18 maja 2011

M&M's cookies


Nie pomyślałabym, że tak ciężko dostać w sklepie normalne M&M'sy, zanim je kupiłam musiałam przeszukać trzy osiedlowe sklepy. A przecież te słodkości są tak popularne, że każdy rozpozna małe czekoladowe okrągłe cukierki z literką "M" na wierzchu. 
Nigdy nie zastanawiałam się nad tym, jak ktoś wymyślił takie cukierki... Aż trafiłam na historie, która o tym mówi! Wymyślił je Forrest Mars Sr. Podczas Hiszpańskiej Wojny Domowej podróżował on po Hiszpanii. Spotkał tam żołnierzy jedzących czekoladowe kuleczki pokryte twardą, cukrową osłonką, chroniącą je przed rozpuszczeniem. I sam stwierdził, że zacznie takie produkować! Jego słodkości bardzo szybko zyskały światową sławę. Smak czekolady w środku jest bowiem wyjątkowy - inny niż w Lentilkach czy w cukierkach Bomilli (z mojego rodzinnego miasta) i sama nie wiem, który jest najlepszy! :)
O tych ciasteczkach można by długo pisać! Wyglądają one pięknie, bo M&M'sy znajdują się na wierzchu każdego ciasteczka zamiast być w nich mocno zanurzone. Są one bardzo chrupiące przy brzegach i lekko miękkie w środku. 

M&M's®Cookies:
przepis znaleziony bardzo dawno na stronie M&M'sów
składniki na 16 sztuk wielkich ciastek
  • 2 szklanki (260g) mąki pszennej
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki (130 g) białego cukru
  • 2/3 szklanki (140 g) brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko dużego jajka
  • 1 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 200 g M&M's lub innych podobnych cukierków


Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce utrzeć masło i cukrami, aż będzie puszyste i jasne (zajmuje to około 2-3 minut). Dodać jajko i żółtko, dokładnie zmiksować. Dodać aromat waniliowy, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i miksować, aż się wszystko dobrze połączy. 
Formować kulki o średnicy ok. 4cm. Układać je w bardzo dużych odstępach na papierze na blaszkach. Spłaszczyć by miały średnicę około 6cm. 
Nagrzać piekarnik do 175 stopni C. 
Dokładni przykryć wierzch M&M'sami, ładnie je układając na wierzchu. Delikatnie przyciskać każdy cukierek. 
Piec 15-17 minut. W połowie zamienić blaszki miejscami. Ciasteczka będą gotowe, jak będą jasno złoto-brązowe i upieczone. Wyjąć, odczekać kilka minut i studzić na kratce. Wtedy dopiero staną się kruche. 

Smacznego!
J.


4 komentarze:

  1. można od was zamawiać paczki? ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. haha, miły komplement :) przemyślimy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. M&M'sy zawsze są w Rossmannie, i to nawet te większe paczuszki. :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)