sobota, 11 czerwca 2011

Naleśniki owsiane z twarożkiem orzechowym


Powiem tak - tonę. Potrzebuję mnóstwa energii, więc oto przepis na mega pożywne śniadanko, które każdemu w sytuacji podobnej do mojej może pomóc. Naleśniczki bardzo proste w przygotowaniu, a taka solidna porcja naprawdę daje kopa.

Naleśniki owsiane z twarożkiem orzechowym
przepis na jedną naprawdę sycącą porcję

Składniki:
  • jajko
  • pół szklanki mleka
  • 3-4 łyżki mąki
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • łyżka otrębów owsianych
  • łyżka cukru
  • 100 g naturalnego serka twarożkowego (np. wiejski)
  • garść mieszanki orzechów (np. Studencka)
Jajko ubić trzepaczką. Dodać mąkę, płatki, otręby, mleko i cukier. Dobrze wymieszać. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć naleśniki (powinny wyjść 2) - z obu stron na minimalnej ilości tłuszczu. Orzechy drobno posiekać (a nawet zmiksować w blenderze) i wymieszać z twarożkiem. Naleśniki przełożyć orzechowym nadzieniem. Jeść natychmiast.

Smacznego!
P.

4 komentarze:

  1. Jakby było miło, gdyby ktoś przyniósł takie śniadanie do łóżka :) Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super śniadanie, tylko że ja zazwyczaj rano nie mogę używać miksera, bo jak wstaję to jeszcze mój tata śpi... Może kiedyś wstanę trochę później, bo warto, dawno nie jadłam na śniadanie naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  3. @ kikimora - ja nie używałam miksera :) ciasto spokojnie wystarczy rozmieszać łyżką, a orzechy pokroić nożem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. naleśników owsianych jeszcze nie robiliśmy, trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)