Ilości różnych serników, jakie zrobiłam w życiu nie jestem w stanie zliczyć. Mój ukochany miał bowiem okres, że jadał jedynie serniki i jabłeczniki. Więc piekłam i piekłam serniki, a za każdym razem chciałam zrobić inny. Później udało mi się Go przekonać do innych ciast. Jednak jak chcę zrobić Mu niespodziankę to prawie zawsze decyduję się na sernik - on mnie nie zawiedzie!
Sernik jest bardzo aromatyczny, głównie dlatego, że połowę jego masy stanowią banany - ale to według mnie jego wielka zaleta. Pachnie wspaniale - aż by się go chciało wąchać zamiast jeść. A jeść warto, bo jest pyszny. Nie mocno słodki, o wyraźnym smaku i idealnej konsystencji. Tylko szkoda, że był taki mały...
Sernik bananowy
zainspirowana kilkoma przepisami
porcja na małą blaszkę - na tortownicę o średnicy 23cm najlepiej zwiększyć ilość składników 8-krotnie
porcja na małą blaszkę - na tortownicę o średnicy 23cm najlepiej zwiększyć ilość składników 8-krotnie
Składniki
spód:
- 25g ciastek digestive (lub ciastek bezglutenowych)
- 5g białego cukru
- 12g masła
masa serowa:
- 125g twarogu sernikowego
- 20g cukru
- pół łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 jajko, roztrzepane
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 średni banan (mój ważył 110g)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Foremkę wysmarować masłem. Masło rozpuścić, odstawić do ostudzenia. Ciasteczka zmiksować. Dodać masło i cukier, dokładnie wymieszać. Dno blaszki wyłożyć ciastkami. Wstawić blaszkę do lodówki. Twaróg zmiksować z cukrem i jajkiem. Rozdrobnić banana. Do sera dodać aromat, sok z cytryny i banana, dokładnie wymieszać. Ser wylać do blaszki na ciasto. Wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny. Wyjąć, ostudzić i wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
Smacznego!
J.
Serniki uwielbiam, zwłaszcza te nietypowe, dalekie od tradycyjnego serowo-rodzynkowego ideału. I ten jest idealny :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze pieczonego sernika bananowego, muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńO takim serniku jeszcze nie słyszałam, dlatego muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńIntrygujący ten sernik! Jesteśmy bardzo ciekawi smaku i konsystencji, pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń