Ciasteczka pełnoziarniste są takimi, że jak się ma na nie ochotę, to nie da się ich zastąpić innymi. Na szczęście nie robi się ich długo i można je robić na wiele rodzajów. Te zyskują wiele uroku dzięki czekoladzie, którą są otoczone. Są przez nią lekko słodziutkie i nabierają wilgoci, bo z natury kruche i sypkie, Przekąska idealna na książkowo-telewizyjne wieczory!
Pełnoziarniste ciasteczka z rodzynkami i czekoladą
porcja na 30-35 ciasteczek
Składniki:
- 120g masła
- 70 g brązowego cukru
- jedno jajko
- 20g rodzynek
- 180g mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 160g gorzkiej czekolady
- łyżka oleju
W oddzielnej misce wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Wsypać suche składniki do mokrych, starannie wymieszać. Dodać rodzynki, wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra. Wycinać (ja to robiłam kieliszkiem) ciasteczka o średnicy 2-3 cm. Układać je na blaszce w średnich odstępach - ciasteczka nie urosną mocno. Podociskać rodzynki, żeby nie były na wierzchu, bo się przypalą.
Blachę włożyć do piekarnika (na środkową wysokość). Piec przez około 15 minut, do momentu kiedy ciasteczka zaczną się brązowić. Wyjąć z piekarnika. Odczekać około minuty, po czym przełożyć ciasteczka na kratkę i tam pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lub w mikrofali. Dodać łyżkę oleju, dokładnie wymieszać trzepaczką.
Ostudzone ciasteczka maczać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, żeby czekolada zastygła.
Smacznego!
J.
mniamm, ale smakowite ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńmmmniam. wyglądają przepysznie !
OdpowiedzUsuńAle super ciasteczka :)Polewa czekoladowa robi je jeszcze bardziej atrakcyjnymi :)
OdpowiedzUsuń@aga
OdpowiedzUsuń@Papaya
@Doctor
Dziękuję za miłe słowa! Gwarantuję, że ciasteczka były pyszne i bardzo szybko wszystkie zniknęły! :)