Korsykańskie przysmaki - kolejna odsłona. Ponownie przystawka. Tym razem małe naleśniczki z mąki z ciecierzycy, która tu jest popularna, ale w Polsce można ją znaleźć tylko w sklepach z bio żywnością czy dobrych delikatesach. Sama do tej pory nie miałam okazji skosztować. A szkoda, bo to ciekawe doświadczenie smakowe. Naleśniczki są bardzo proste w przygotowaniu i świetnie komponują się z pastą oliwkową. Myślę, że można je przyrządzić także na słodko.
Ciecierzycowe naleśniczki z tapenadą
Składniki
Naleśniczki:
- szklanka mąki z ciecierzycy
- 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 1/3 szklanki oliwy
- szczypta soli
- szklanka czarnych oliwek (bez bestek)
- 3-4 łyżki oliwy
- 3-4 łyżki kremowego serka
- zioła prowansalskie (do smaku)
Tapenada:
Oliwki zmiksować z oliwą, serkiem i przyprawami, odstawić powstałą pastę na jakiś czas, ewentualnie dosolić według upodobania.
Naleśniczki:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Smażyć małe placuszki z obu stron na rozgrzanej patelni. Podawać posmarowane tapenadą. Równie dobre na ciepło, jak i na zimno - np. jako przystawka.
Bon Appetit!
P.
Prześliczne naleśniki. Nie widziałam jeszcze nigdzie mąki z ciecierzycy, ale chętnie kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPyszność!
OdpowiedzUsuńChyba gdzieś widziałam mąkę z ciecierzycy, muszę takie zrobić!
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuje. I niedlugo zrealizuje.
OdpowiedzUsuń