sobota, 13 sierpnia 2011

Ciecierzycowe naleśniczki z tapenadą

Korsykańskie przysmaki - kolejna odsłona. Ponownie przystawka. Tym razem małe naleśniczki z mąki z ciecierzycy, która tu jest popularna, ale w Polsce można ją znaleźć tylko w sklepach z bio żywnością czy dobrych delikatesach. Sama do tej pory nie miałam okazji skosztować. A szkoda, bo to ciekawe doświadczenie smakowe. Naleśniczki są bardzo proste w przygotowaniu i świetnie komponują się z pastą oliwkową. Myślę, że można je przyrządzić także na słodko.


Ciecierzycowe naleśniczki z tapenadą

Składniki
Naleśniczki:
  • szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 1/3 szklanki oliwy
  • szczypta soli
Kremowa tapenada:
  • szklanka czarnych oliwek (bez bestek)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki kremowego serka
  • zioła prowansalskie (do smaku)


Tapenada:
Oliwki zmiksować z oliwą, serkiem i przyprawami, odstawić powstałą pastę na jakiś czas, ewentualnie dosolić według upodobania.
Naleśniczki:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Smażyć małe placuszki z obu stron na rozgrzanej patelni. Podawać posmarowane tapenadą. Równie dobre na ciepło, jak i na zimno - np. jako przystawka.

Bon Appetit!

P.

4 komentarze:

  1. Prześliczne naleśniki. Nie widziałam jeszcze nigdzie mąki z ciecierzycy, ale chętnie kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba gdzieś widziałam mąkę z ciecierzycy, muszę takie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis zapisuje. I niedlugo zrealizuje.

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)