Wróciłam już do Polski, zatem po raz ostatni prezentuję danie z Korsyki. Dziś takie typowe na obiad w lecie - delikatna w smaku, sycąca zapiekanka cukiniowa. Ja robiłam taką z ryżem i cukinią. Bardzo popularna jest także wersja z pomidorami. A sama nazwa pochodzi od dużej, ceramicznej brytfanny do zapiekana. Oczywiście można użyć dowolnej blaszki czy naczynia żaroodpornego.
Tian
porcja na duże naczynie żaroodporne
porcja na duże naczynie żaroodporne
Składniki:
Ryż podgotować (tzn. gotować około 2/3 czasu przewidzianego na opakowaniu). Szynkę/boczek pokroić w małe paseczki/kosteczkę. Ser zetrzeć.
W dużej misce roztrzepać jajka, wymieszać ze śmietanką. Wrzucić wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Dodać sól, pieprz i zioła. Dobrze wymieszać.
Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego (najlepiej wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą). Wierzch obficie posypać bułką tartą.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Równie smaczne na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
P.
- 4 małe cukinie (jeśli mają grubą, twardą skórę - obrać)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g szynki lub boczku
- 200 g ryżu (może być zwykły długoziarnisty)
- 150 g twardego sera (np. gruyera)
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki (18%)
- ulubione zioła, sól, pieprz
- kilka łyżek oliwy (do podsmażania)
- bułka tarta do posypania wierzchu
Ryż podgotować (tzn. gotować około 2/3 czasu przewidzianego na opakowaniu). Szynkę/boczek pokroić w małe paseczki/kosteczkę. Ser zetrzeć.
W dużej misce roztrzepać jajka, wymieszać ze śmietanką. Wrzucić wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Dodać sól, pieprz i zioła. Dobrze wymieszać.
Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego (najlepiej wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą). Wierzch obficie posypać bułką tartą.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Równie smaczne na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
P.
smakowite danie :)
OdpowiedzUsuńjestem co roku we Francji i nie natknęłam sie jeszcze na Tian - a wygląda megaapetycznie :)
OdpowiedzUsuńJa też jeszcze nie słyszałam o zapiekance z ryżem tego typu. Bardzo ciekawe, zwłaszcza to wymieszanie wszystkich składników łącznie ze śmietaną, z której zazwyczaj robi się w połączeniu z serami , jajkami sosy typu beszamel, którymi zalewa sie zapiekankę. Do spróbowania. pozdr. Kinga
OdpowiedzUsuń