Przepis na pyszny prosty deser. Pachnące pieczone brzoskwinie z chrupiącą owsianą posypką. Jak dla mnie ideał! :)
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
przepis pochodzi z Kitchen Simplicity
Składniki:
- 4 brzoskwinie, przepołowione i odpestkowane
- miód lipowy
na kruszonkę:
- 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
- 2,5 łyżki rozpuszczonego masła
Ułóż brzoskwinie w naczyniu żaroodpornym, posmaruj od wierzchu miodem.
Wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę ze soba, na końcu dodając masło. Ostrożnie kładź dwie łyżki kruszonki na każdej połówce.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Podawaj ciepłe z bitą śmietaną, jogurtem lub miodem.
Smacznego!
Fajny pomysł na ciekawy deser:) Zapisuję do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńSłodko, pysznie i zdrowo. Coś co lubię :D
OdpowiedzUsuńOjejku, myślałam, że to muffinek tak od góry :) Ale fajny pomysł z tą kruszonką!
OdpowiedzUsuńWidziałam coś bardzo podobnego w "Gotuj i chudnij", tylko kruszonka była trochę "odchudzona" właśnie :)
OdpowiedzUsuńTak czy siak, pieczone brzoskwinie rządzą!
Faktycznie prosty pomysl - ale za to jaki niebanalny! Skusilabym sie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! akurat mam kilka małych brzoskwinek w domu =D będą jak znalazł... zrobię pewnie jutro na deser!
OdpowiedzUsuńŻal że nie wpadłam tu wcześniej, bo spożyłam dziś kilka brzoskwiń w postaci najprostszej jak się da - po prostu na surowo...A można było tak smacznie!
OdpowiedzUsuń