środa, 24 sierpnia 2011

Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką



Przepis na pyszny prosty deser. Pachnące pieczone brzoskwinie z chrupiącą owsianą posypką. Jak dla mnie ideał! :)


Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
przepis pochodzi z Kitchen Simplicity

Składniki:
  • 4 brzoskwinie, przepołowione i odpestkowane

  • miód lipowy

na kruszonkę:
  • 1/4 szklanki mąki

  • 1/4 szklanki płatków owsianych

  • 1/4 szklanki brązowego cukru

  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

  • szczypta soli

  • 2,5 łyżki rozpuszczonego masła

Ułóż brzoskwinie w naczyniu żaroodpornym, posmaruj od wierzchu miodem.
Wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę ze soba, na końcu dodając masło. Ostrożnie kładź dwie łyżki kruszonki na każdej połówce.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Podawaj ciepłe z bitą śmietaną, jogurtem lub miodem.

Smacznego!
J.

7 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na ciekawy deser:) Zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodko, pysznie i zdrowo. Coś co lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejku, myślałam, że to muffinek tak od góry :) Ale fajny pomysł z tą kruszonką!

    OdpowiedzUsuń
  4. Widziałam coś bardzo podobnego w "Gotuj i chudnij", tylko kruszonka była trochę "odchudzona" właśnie :)
    Tak czy siak, pieczone brzoskwinie rządzą!

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie prosty pomysl - ale za to jaki niebanalny! Skusilabym sie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis! akurat mam kilka małych brzoskwinek w domu =D będą jak znalazł... zrobię pewnie jutro na deser!

    OdpowiedzUsuń
  7. Żal że nie wpadłam tu wcześniej, bo spożyłam dziś kilka brzoskwiń w postaci najprostszej jak się da - po prostu na surowo...A można było tak smacznie!

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)