wtorek, 27 września 2011

Ciasteczka imbirowe

Ulubione ciasteczka mojej mamy. Ich smak dobrze pamiętam z dzieciństwa, choć przepis został zapomniany na kilka lat. Dokopałam się ostatnio do starego segregatora z przepisami i nie mogłam się oprzeć, by szybko wykonać dawny przysmak samodzielnie. I nadal smakują tak samo dobrze! Nie są zbyt słodkie, za to bardzo aromatyczne. A do tego długo zachowują świeżość. Idealne jako przekąska na drugie śniadanie.

Ciasteczka imbirowe
przepis z kartki wyrwanej przed laty z Kuchni

Składniki:
  • 200 g mąki
  • 125 g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (w oryginale gęsta śmietana)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki rodzynek
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, sodę, imbir, cynamon i dokładnie wymieszać. W drugiej misce utrzeć margarynę i cukier na pulchną masę. Dodać jajko, jogurt i dalej ucierać stopniowo dosypując mąkę z dodatkami. Siemię i rodzynki dodać do ciasta i wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać porcje ciasta. Ciastka można przed pieczeniem przybrać połówkami orzechów włoskich. Piec 10-15 minut w temperaturze 170ºC. Studzić na kratce.


Smacznego!
P.

3 komentarze:

  1. Nigdy takich nie jadłam, ale z imbirem muszą smakować znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, mam jeszcze trochę imbiru i mogę je zrobić:) Bo na pewno są smaczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciasteczka! W moim domu smak imbiru jest bardzo preferowany, więc chętnie wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)