Ciasteczka imbirowe
przepis z kartki wyrwanej przed laty z Kuchni
Składniki:
- 200 g mąki
- 125 g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (w oryginale gęsta śmietana)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki rodzynek
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, sodę, imbir, cynamon i dokładnie wymieszać. W drugiej misce utrzeć margarynę i cukier na pulchną masę. Dodać jajko, jogurt i dalej ucierać stopniowo dosypując mąkę z dodatkami. Siemię i rodzynki dodać do ciasta i wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać porcje ciasta. Ciastka można przed pieczeniem przybrać połówkami orzechów włoskich. Piec 10-15 minut w temperaturze 170ºC. Studzić na kratce.
Smacznego!
Nigdy takich nie jadłam, ale z imbirem muszą smakować znakomicie :)
OdpowiedzUsuńSuper, mam jeszcze trochę imbiru i mogę je zrobić:) Bo na pewno są smaczne
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasteczka! W moim domu smak imbiru jest bardzo preferowany, więc chętnie wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuń