środa, 28 września 2011

Tort truskawkowy z białą czekoladą i czerwonymi owocami



Sto lat sto lat! dziś urodziny Asi. Tak, tej Asi która razem ze mną prowadzi bloga i raczy wszystkich pysznymi słodkościami.
W ramach prezentu tort - prawdziwe wyzwanie dla mnie, bo ciężko dogodzić komuś, kto tak zna się na pieczeniu.
Po drodze pokonałam kilka przeszkód: opadający biszkopt (co traktuję jako osobistą porażkę - zaufałam przepisowi, a nie instynktowi, przez co za pierwszym razem nie wyszło. Wam podaję już proporcje, dzięki którym ciasto na pewno się uda!), nieubijająca się bita śmietana, a wreszcie długa trasa komunikacją miejską z gotowym tortem w ręku. Ale oto udało się, jesteśmy u jubilatki i
zasiadamy do uczty!
Postawiłam na delikatny krem z białej czekolady i czerwone owoce - to nie może źle smakować.
Asi jeszcze raz życzę wszystkiego najlepszego, a w związku z blogiem samych kulinarnych sukcesów!

Tort truskawkowy z białą czekoladą i czerwonymi owocami
na bazie SimpleCookingPleasures i DomowychWypieków (biszkopt)

Składniki

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
  • 3/4 szklanki zaparzonej herbaty
  • sok z 1/2 cytryny
Krem:
  • 2,5 tabliczki białej czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 300 g truskawek
Mus owocowy:
  • 400 g czerwonych owoców sezonowych (ja użyłem mieszanki mrożonych jagód, borówek, wiśni, truskawek, rabarbaru)
  • 50 g cukru pudru
  • 50 ml wrzątku
  • łyżeczka żelatyny
Przygotować biszkopt.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia.
Przygotować mus owocowy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody. Do małego garneczka wsypać cukier, zalać go 50 ml wrzątku i gotować przez 3 min. Następnie przelac syrop do owoców i całość dokładnie zmiksować, na koniec wmieszać żalatynę. Włożyć mus do lodówki.
Przygotować krem, ubijając zimną śmietanę, a 2 tabliczki czekolady rozpuszczając w kąpieli wodnej. Gdy czekolada ostygnie, połączyć ją z zimną bitą śmietaną. Napar z herbaty łączymy z alkoholem i sokiem z cytryny. Biszkopt przekrawamy na 3 części (najwygodniej i najrówniej za pomocą sznurka), nasączamy herbatą z cytryną. Dolny biszkopt przełożyć musem owocowym, przykryć drugim blatem, przełożyć połową kremu. Położyć ostatni biszkopt, posmarować wierzch i boki tortu resztą kremu. Truskawki pokroić w plasterki, pozostałe pół tabliczki czekolady zetrzeć w wiórki. Na wierzchu i po bokach tortu ułożyć truskawki i posypać czekoladą. Tort dobrze schłodzić.

Smacznego!
P.



2 komentarze:

  1. Cudownie wygląda, z białą czekoladą musi smakować nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla Asi -m 100 lat i jeszcze więcej wspaniałych przepisów :)

    Tort wygląda obłędnie, szkoda, że już nie sezon na truskawki, ale od święta można się szarpnąć :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)