piątek, 30 września 2011

Ciasteczka migdałowe




Ciasteczkowi chłopcy (a dokładniej Włóczykije) na Dzień Chłopaka :) Wszystkim facetom życzę wszystkiego najlepszego. I smacznego. Z okazji święta panów polecam słodziutkie ciacha o intensywnie migdałowym smaku. Są banalne w przygotowaniu i mogą mieć dowolny kształt (oprócz ludzików zrobiłam też cały stos zwykłych kółeczek i paseczków).


Ciasteczka migdałowe 
przepis z archiwów mojej mamy :)
 
Składniki:
  • 2,5 szklanki g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszktałowej
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków
  • 1/4 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 120 g płatków migałowych
  • 200 g masła
  • szklanka cukru
  • jajko
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, wszystkie przyprawy i migdały. Wymieszać. W drugiej misce utrzeć masło i cukier na pulchną masę. Dodać jajko i stopniowo mieszać z mąką z dodatkami. Zagnieść ciasto, uformować z niego wałek, zawinąć w folię i chłodzić 4h. Schłodzone ciasto rozwałkować  na grubość około 0,5 cm i wykrawać dowolne kształty.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułużyć ciasteczka.  Piec 10-15 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce. Gotowe ciasteczka polać lukrem.




3 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)