sobota, 1 października 2011

Ciasto z malinami na maślance



Lekkie, puszyste ciasto pachnące cytrynami. Idealnie pasuje do kawy lub herbatki. Jego wielką zaletą jest duża ilość owoców, w stosunku do wysokości ciasta - uwielbiam, gdy smak owoców jest wyraźny! Poza tym robi się je szybciutko i wymaga minimalnego nakładu pracy. :)




Ciasto z malinami na maślance 
porcja na formę 20 x 25 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 330 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • 350 g malin (mogą być mrożone, wcześniej rozmrożone), mogą to być też inne owoce
na kruszonkę:
  • 50 g zimnego masła
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • łyżeczka skórki pomarańczowej
Jajka wyjąć wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier, później żółtka. Nie przerywając ubijania, powoli wlewać olej.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Cały cały czas miksując, na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę.
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć blisko siebie owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny, do momentu, kiedy wbity patyczek będzie wychodzić suchy. Wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego!
J.



3 komentarze:

  1. nie wiem czy bardziej podoba mi się to słodkie ciasto czy ten talerzyk pod spodem.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta uwielbiam. Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super ciacho:) ja bardzo lubie takie wypieki z owocami:)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)