Lekkie, puszyste ciasto pachnące cytrynami. Idealnie pasuje do kawy lub herbatki. Jego wielką zaletą jest duża ilość owoców, w stosunku do wysokości ciasta - uwielbiam, gdy smak owoców jest wyraźny! Poza tym robi się je szybciutko i wymaga minimalnego nakładu pracy. :)
Ciasto z malinami na maślance
porcja na formę 20 x 25 cm
Składniki:
na ciasto:
- 330 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 2/3 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
- 350 g malin (mogą być mrożone, wcześniej rozmrożone), mogą to być też inne owoce
- 50 g zimnego masła
- 10 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek drobnego cukru
- łyżeczka skórki pomarańczowej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier, później żółtka. Nie przerywając ubijania, powoli wlewać olej.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Cały cały czas miksując, na zmianę dodawać do ciasta maślankę i przesianą mąkę.
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć blisko siebie owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny, do momentu, kiedy wbity patyczek będzie wychodzić suchy. Wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego!
J.
nie wiem czy bardziej podoba mi się to słodkie ciasto czy ten talerzyk pod spodem.. :-)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta uwielbiam. Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńsuper ciacho:) ja bardzo lubie takie wypieki z owocami:)
OdpowiedzUsuń