piątek, 23 września 2011

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką



Rzadko mam tak, że jak zobaczę nowy przepis na blogu to od razu go piekę. Zazwyczaj czeka na mojej liście przez dobrych kilka tygodni. Jednak z tym było inaczej, kiedy tylko przeczytałam przepis od razu kupiłam składniki i wzięłam się do dzieła. Wyszło pyszne, delikatne i lekkie ciasto. Pianka urzeka swoim smakiem i według mnie jest cudowną wersją zwyczajnej piany z białek. W moim wykonaniu ciasto jest z żółtymi malinami, dlatego nie są one tak widoczne, a ciacho traci odrobinkę na urodzie. ;)




Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką
przepis pochodzi z Moich Wypieków
porcja na blaszkę o wymiarach 20 x 33 cm
Składniki
na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki (może być zwykła pszenna)
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
na delikatną budyniową piankę:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
ponadto:
  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia (ja nie używałam)
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!
J.



6 komentarzy:

  1. Przepyszne:) super kombinacja, maliny, pianka, kruche ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie ciasto! Akurat mam jeszcze pudełeczko malin w lodówce. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyyysznie...
    Ta żółta malinak - cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda rewelacyjnie ...oj żółte malinki:) .... a że jest pyszne to wiem, bo piekłam:)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)