czwartek, 15 września 2011

Muffiny z malinami i białą czekoladą


Na koniec lata u mnie w ogródku wyjątkowo obrodziły maliny, ale nie zwyczajne tylko żółte. Dlatego te muffiny będą właśnie z takimi. Można je oczywiście robić też ze zwykłymi. Są puszyste, pysznie jogurtowe, a do tego czekoladowo-owocowe. Istna pychota!

Muffiny z malinami i białą czekoladą

porcja na 12 sztuk
Składniki:
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g płatków owsianych
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 200 g malin (trochę ponad jedną szklankę)
  • 100 g białej czekolady, posiekanej (u mnie o smaku bourbon - wanilia)
Wszystkie składniki wyjąć wcześniej, by miały temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, cukier, płatki owsiane. W drugim wymieszać mokre: jogurt, olej, jajko, sok z cytryny. Składniki obu naczyń połączyć. Dodać maliny i czekoladę, delikatnie wymieszać.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich masę (nakładałam do pełna).
Piec w temperaturze przez 25 minut. Wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego!
J.

3 komentarze:

  1. Muffiny i biała czekolada to świetny duet. Ale bym teraz taką zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To jedno z moich ukochanych połączeń i nie ważne, czy w tarcie, drożdżówce czy babeczce :) Oj, zjadłabym taką malinową mufinkę do kawy... Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. odkąd tylko poznałam to połączenie - malina i biała czekolada - bardzo je lubię! i najczęściej jest tak, że właśnie w babeczkach je wykorzystuję.

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)