Na koniec lata u mnie w ogródku wyjątkowo obrodziły maliny, ale nie zwyczajne tylko żółte. Dlatego te muffiny będą właśnie z takimi. Można je oczywiście robić też ze zwykłymi. Są puszyste, pysznie jogurtowe, a do tego czekoladowo-owocowe. Istna pychota!
Muffiny z malinami i białą czekoladą
porcja na 12 sztuk
Muffiny z malinami i białą czekoladą
porcja na 12 sztuk
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 50 g płatków owsianych
- 120 g drobnego cukru
- 1 szklanka jogurtu
- 1 duże jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oleju
- 200 g malin (trochę ponad jedną szklankę)
- 100 g białej czekolady, posiekanej (u mnie o smaku bourbon - wanilia)
Wszystkie składniki wyjąć wcześniej, by miały temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, cukier, płatki owsiane. W drugim wymieszać mokre: jogurt, olej, jajko, sok z cytryny. Składniki obu naczyń połączyć. Dodać maliny i czekoladę, delikatnie wymieszać.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich masę (nakładałam do pełna).
Piec w temperaturze przez 25 minut. Wyjąć i studzić na kratce.
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, cukier, płatki owsiane. W drugim wymieszać mokre: jogurt, olej, jajko, sok z cytryny. Składniki obu naczyń połączyć. Dodać maliny i czekoladę, delikatnie wymieszać.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich masę (nakładałam do pełna).
Piec w temperaturze przez 25 minut. Wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego!
J.
Muffiny i biała czekolada to świetny duet. Ale bym teraz taką zjadła :D
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ukochanych połączeń i nie ważne, czy w tarcie, drożdżówce czy babeczce :) Oj, zjadłabym taką malinową mufinkę do kawy... Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńodkąd tylko poznałam to połączenie - malina i biała czekolada - bardzo je lubię! i najczęściej jest tak, że właśnie w babeczkach je wykorzystuję.
OdpowiedzUsuń