Składniki
ciasto:
ciasto:
- 300 g mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista, dałam 250 g)
- 180 g masła
- łyżka oliwy
- +jajko - przepis pomija, ale gdybym miała robić tę tartę jeszcze raz, to dodałabym, bo w ciście czegoś zabrakło ;p
- 4 małe pory (z możliwie długą białą częścią)
- 200 g wędzonego boczku
- 150 g sera z niebieską pleśnią
- 1,5 szklanki śmietanki 18%
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Mąkę przesiać na stolnicę. Wkroić dobrze schłodzone masło. Dodać oliwę. Wszystkie składniki szybko posikać nożem. Dodać 2 łyżki bardzo zimnej wody i szybko zagnieść ciasto w kulę, owinąć folią i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni by wytopić tłuszcz. Z porów odciąć górne części, białe łodygi pokroić w talarki. Dorzucić do boczku, dolać odrobinę wody i dusić na średnim ogniu 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem, odstawić na kilka minut.
Przygotować śmietanową polewę: jajka roztrzepać, zmieszać ze śmietaną, dodać gałkę i pieprz. Wkruszyć ser pleśniowy, a następnie dobrze rozmieszać masę (najlepiej rozcierać ser w śmietanie widelcem).
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Bezpośrednio na ciasto wyłożyć pory z boczkiem, a następnie zalać masą serowo-śmietanową. Piec tartę przez 20 minut, nastepnie zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170 stopni i dopiekać przez kolejne 15-20 minut (aż wierzch się lekko zarumieni). Podawać natychmiast.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni by wytopić tłuszcz. Z porów odciąć górne części, białe łodygi pokroić w talarki. Dorzucić do boczku, dolać odrobinę wody i dusić na średnim ogniu 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem, odstawić na kilka minut.
Przygotować śmietanową polewę: jajka roztrzepać, zmieszać ze śmietaną, dodać gałkę i pieprz. Wkruszyć ser pleśniowy, a następnie dobrze rozmieszać masę (najlepiej rozcierać ser w śmietanie widelcem).
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Bezpośrednio na ciasto wyłożyć pory z boczkiem, a następnie zalać masą serowo-śmietanową. Piec tartę przez 20 minut, nastepnie zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170 stopni i dopiekać przez kolejne 15-20 minut (aż wierzch się lekko zarumieni). Podawać natychmiast.
Smacznego!
P.
Ja też ją jakiś czas temu robiłam jako pierwszą moją tartę wytrawną i przyznam Ci rację, bo ciasto nie wyszło najsmaczniejsze. Na całe szczęście znalazłam już przepis na lepszy spód który teraz wykorzystuję do wszystkich tart wytrawnych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
:)
OdpowiedzUsuńAle jaką kawę? :P
ups, wkradł się jakiś chochlik :) już poprawione;p
OdpowiedzUsuń