sobota, 17 września 2011

Krajanka z malinami i słonecznikiem


Pyszna krajanka bez orzechów, co jest wręcz rzadkie. Mocno czuć w niej owoce i pyszne ziarna słonecznika. Bez problemu można ja pokroić i jeść jako batoniki, na przykład na drugie śniadanie. 


Krajanka z malinami i słonecznikiem
porcja na blachę o wymiarach 22 x 25 cm
Składniki:
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g + 50 g płatków owsianych górskich
  • 250 g miękkiego masła
  • 140 g jasnego cukru trzcinowego demerara
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 250 g malin
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
W naczyniu wymieszać mąkę, 200 g płatków i masło, wyrabiając palcami jak na kruszonkę. Dodać cukier, skórkę z cytryny i 3/4 ziaren słonecznika. Powinno powstać ciasto klejące, przypominające kruszonkę.
Ciastem wyłożyć spód wyłożonej papierem blachy. Mocno docisnąć. Na nie wyłożyć równomiernie maliny. Następnie posypać pozostałymi ziarnami słonecznika i 50 g płatków owsianych.
Piec przez 35 - 40 minut. Wyjąć, odczekać kilka minut i pokroić ciasto na 12 części (kiedy będzie jeszcze ciepłe).

Smacznego!
J.

6 komentarzy:

  1. Wspaniałości :) pięknie wyszła Ci ta krajanka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam taką kiedyś tyle że bez słonecznika a to może być fajny dodatek:) Śliczna jest:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zwykle pyszna propozycja. debiut "krajankowy" jeszcze przede mną ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetycznie wygląda! Świetny przepis, na pewno kiedyś wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję Wam wszystkim za kolejne miłe słowa! :)
    DaisyDukes, jak jeszcze nie piekłaś krajanek to musisz w końcu spróbować, to są wspaniałe wypieki! Jedne z moich ulubionych. :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)