niedziela, 25 września 2011

Pieczone jabłka z malinami


Pyszne, miękkie i mocno pachnące - właśnie takie są te jabłuszka. Podczas pieczenia wspaniale przechodzą smakiem nadzienia. Taki prosty deser, a bardzo pozytywnie zaskoczył mnie jego smak...


Pieczone jabłka z malinami 
na 4 jabłka
Składniki:
  • 4 małe, twarde jabłka
  • 2-3 łyżki miodu gryczanego
  • 8 małych malin
  • 25 g rodzynek
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 4 łyżeczki brązowego rumu (można pominąć, ale polecam dodanie jego)
Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyciąć gniazda nasienne jabłek. włożyć je do naczynia. Rodzynki wymieszać z żurawiną, po czym włożyć je do jabłek, lekko docisnąć. Wlać do jabłek rum, po łyżeczce do każdego. Na rodzynkach położyć po dwie malinki, jedną na drugiej. Polać jabłka (i maliny) miodem. Zapiekać w piekarniku przez 35-45 minut, aż jabłuszka będą lekko brązowe i miękkie.

Smacznego!
J.

7 komentarzy:

  1. pieczone jabłka to jesień, najmilsza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczone jabłka, choć jeszcze nie zapiekałam ich razem z malinami. Zapewne spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczone jabłka mają w sobie coś z ogniska :-) Uwielbiam. Poza tym to taki zdrowy deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześladuję mnie ostatnio te pieczone jabłuszka. Wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ macie tempo, wręcz nie sposób nadążyć, co chwila nowy wypiek! :D tak serwowanych jabłek jeszcze nie jadłam... i ten dodatek malin. pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam jabłka z żurawina, z malinami na pewno są równie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszyscy teraz zapiekają owoce - znaczy się, jesień tuż za progiem :D Wspaniałe te wasze pieczone jabłka - taakie bogate!

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)