czwartek, 10 listopada 2011

Babcina szarlotka z musem jabłkowym



Przy ciastach z jabłkami zawsze mam dylemat co do nazwy - nie wiem bowiem (choć miałam już kilka teorii), na czym polega różnica między szarlotką, a jabłecznikiem. Nie potrafiąc rozgraniczyć, po prostu zawsze używam tej pierwszej nazwy, bo jest jakaś taka bardziej urocza :).W każdym razie proponuję kolejną wersję jesiennego ciasta z jabłkami - ze słodziutkim (dla mnie aż nazbyt) musem wypływającym spomiędzy warstw kruchego ciasta.
 
Szarlotka z musem jabłkowym

Składniki:
  • 3,5 szklanki mąki 
  • 250 g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczeni
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Mus:
  • 1,5 kg jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 - 1/2 szklanki cukru (w zależności od kwaśności jabłek)
Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i cynamonem i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia. 
Posiekać margarynę z mąką, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę i szybko zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części (jedną nieco większą - spód ciasta powinien być grubszy) i rozwałkować na dwa placki wielkości formy (około 25x30 cm). Grubszy placek wyłożyć na dno wysmarowanej tłuszczem blachy. Na ciasto wyłożyć uprażona jabłka. Drugi placek i wyłożyć na jabłka.  Nakłuć  ciasto widelcem.  Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, do zrumienia placka.  Posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło.


Smacznego!
P.



2 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)