Kolejne ciasteczka owsiane na naszym blogu... Jednak według mnie ich nigdy za wiele. Te są wspaniałe pod jednym względem - nie są sztywne, jak większość ciastek owsianych. Nie są też "gumowo miękkie", jak wiele z nich. Są za to idealnie "giętkie" i lekko ciągnące się. To dzięki zawartości musu jabłkowego. Ich smak jest również niepowtarzalny.. Pychota!
przepis Marthy Stewart
porcja na około 30 ciastek
Składniki:
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 szklanka jasnego brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 jabłko, zmiksowane
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka rodzynek
Używając łyżki do nakładania lodów (lub zwyczajnie ręką) wykładać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Piec, aż staną się zlote - 13-15 minut. Wyjąć i odczekać pięć minut. Po tym czasie delikatnie przełożyć ciasteczka na kratkę i tam studzić do końca. Ciasteczka zesztywnieją jak ostygną.
Smacznego!
J.
Jabłko i płatki to połączenie doskonałe :D
OdpowiedzUsuńŚwietne! Zrobię jeszcze w ten weekend:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Mus jablkowy moglabym jesc lyzkami, wiec jestem pewna, ze te ciacha by mi smakowaly. Lubie takie lekko miekkie, slodkie pysznosci.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować: zdrowe i owsiane, to nie może nie smakować :)
OdpowiedzUsuńJak mówiłam, tak zrobiłam:)
OdpowiedzUsuńDałam tylko zdecydownie mniej cukru, bo wydawało mi, że w przepisie jest go za dużo i jak dla mnie z moją ilością były w sam raz.
Pozdrowienia!