Przy
ciastach z A oto popisowe danie mojej współlokatorki. Odkąd tylko odkryła, jak często coś gotuję, obiecywała, że nauczy mnie także swojego dania popisowego - szpinakowego ciasta z łososiem. No i już umiem :) Roladka jest naprawdę pyszna. I choć wytrawna, dla mnie może być nawet deserem - tak pasuje mi połączenie ukochanego szpinaku i łososia :)
Składniki:
- 450 g rozdrobnionego szpinaku
- 3 jajka (oddzielnie biała i żółtka)
- 2 duże ząbki czosnku
- 200 g serka śmietankowego / czosnkowego
- 300 g wędzonego łososia
- szczypta soli
- pieprz, ulubione zioła
Wyjąć z piekarnika, posmarować serkiem wymieszanym ze zmiażdżonym czosnkiem. Następnie cały placek pokryć kawałkami wędzonego łososia. Zwinąć w ciasną roladę (by była zwarta najlepiej zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki). Podawać na zimno - np. pokrojoną w plastry, jako przystawkę.
Smacznego!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)