wtorek, 8 listopada 2011

Rolada szpinakowa z łososiem

Przy ciastach z A oto popisowe danie mojej współlokatorki. Odkąd tylko odkryła, jak często coś gotuję, obiecywała, że nauczy mnie także swojego dania popisowego - szpinakowego ciasta z łososiem. No i już umiem :) Roladka jest naprawdę pyszna. I choć wytrawna, dla mnie może być nawet deserem - tak pasuje mi połączenie ukochanego szpinaku i łososia :)
 
Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:
  • 450 g rozdrobnionego szpinaku
  • 3 jajka (oddzielnie biała i żółtka)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 200 g serka śmietankowego / czosnkowego
  • 300 g wędzonego łososia
  • szczypta soli
  • pieprz, ulubione zioła
Do miski wrzucić szpinak, dodać żółtka i przyprawy. Biała ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy szpinakowej. Powstałe ciasto wylać na dużą piekarnikową blachę wyłożoną pergaminem. Zapiekać 10 minut w 180 stopniach.
Wyjąć z piekarnika, posmarować serkiem wymieszanym ze zmiażdżonym czosnkiem. Następnie cały placek pokryć kawałkami wędzonego łososia. Zwinąć w ciasną roladę (by była zwarta najlepiej zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki). Podawać na zimno - np. pokrojoną w plastry, jako przystawkę.

Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)