poniedziałek, 7 listopada 2011

Sernik dyniowy z białą czekoladą i kurkumą


Zgodzę się z jedną rzeczą, dynia idealnie pasuje do wszelkich wypieków i czyni je niepowtarzalnymi. Nadaje wyjątkowy smak, który później zostaje w pamięci na długo. Dodatkowo jest uniwersalna - można ją połączyć z wieloma innymi smakami, aby stworzyć coś nowego. Wspaniale zatem komponuje się ze słodyczą białej czekolady i goryczą kurkumy. To wszystko wraz z delikatnym serem i czekoladowym spodem tworzy jedyny i niepowtarzalny sernik. Jak mam być w pełni szczera, dla mnie jest on troszkę zbyt tradycyjny - za bardzo smakuje serem, jeśli ktoś rozumie o co mi chodzi. ;) Choć wspaniale rozpływa się w ustach to nie ma tego czegoś, co na przykład ma sernik cytrynowy... Jednak zdecydowanie polecam go wszystkim miłośnikom nowych smaków, nie tylko tym, którzy kochają serniki! :)




Sernik z dynią, białą czekoladą i kurkumą
przepis z tego bloga
porcja na blaszkę 23 cm (można mniejszą, będzie wyższy)


Składniki:
Na spód:
  • 165 g czekoladowych ciasteczek (bezglutenowych)
  • 60 g masła
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • łyżka kakao
Na masę serowa:
  • 500 g twarogu dwukrotnie mielonego
  • szklanka puree z dyni 
  • 2 jajka
  • 125 g cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • skórka z 1 cytryny
  • łyżka kurkumy
Pokruszyć ciasteczka (można w malakserze), a w kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę. Gdy trochę przestygnie połączyć z okruchami i łyżką kakao.
Na spód tortownicy wyłożyć krążek papieru do pieczenia i masę z ciasteczek. Dokładnie ubić pięścią lub łyżką, aby powstała równa warstwa. Formę włożyć na pół godziny do zamrażalnika lub na godzinę do lodówki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostygnięcia. Twaróg miksować z cukrem na puszystą masę, przez 5 minut. Następnie miksując dodawać stopniowo puree z dyni, skórkę z cytryny i po jednym jajku. Odmierzyć ok. 10 łyżek (lub 1 chochlę od zupy) i dodać do mniejszej ilości masy łyżkę kurkumy. Do drugiej masy dodać rozpuszczoną białą czekoladę i dokładnie wymieszać.
Na ciasteczkowy spód wyłożyć masę serową z białą czekoladą, a na wierzchu utworzyć esy-floresy z masy z kurkumą. Sernik piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Ja piekłam przykryty folią. Przed podaniem schłodzić godzinę w lodówce.


Smacznego!
J.



6 komentarzy:

  1. ooo z kurkumą super pomysł :) Sernik wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domyślam się, że był smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy sernik i ma fajny kolorek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny kolorek ;) też dodaję tą przyprawę do wielu potraw. W cieście do pizzy tez się sprawdza ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolor ma obłędny! i podobają mi się te pęknięcia z wierzchu:)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)