Zgodzę się z jedną rzeczą, dynia idealnie pasuje do wszelkich wypieków i czyni je niepowtarzalnymi. Nadaje wyjątkowy smak, który później zostaje w pamięci na długo. Dodatkowo jest uniwersalna - można ją połączyć z wieloma innymi smakami, aby stworzyć coś nowego. Wspaniale zatem komponuje się ze słodyczą białej czekolady i goryczą kurkumy. To wszystko wraz z delikatnym serem i czekoladowym spodem tworzy jedyny i niepowtarzalny sernik. Jak mam być w pełni szczera, dla mnie jest on troszkę zbyt tradycyjny - za bardzo smakuje serem, jeśli ktoś rozumie o co mi chodzi. ;) Choć wspaniale rozpływa się w ustach to nie ma tego czegoś, co na przykład ma sernik cytrynowy... Jednak zdecydowanie polecam go wszystkim miłośnikom nowych smaków, nie tylko tym, którzy kochają serniki! :)
Sernik z dynią, białą czekoladą i kurkumą
przepis z tego bloga
porcja na blaszkę 23 cm (można mniejszą, będzie wyższy)
Składniki:
Na spód:
- 165 g czekoladowych ciasteczek (bezglutenowych)
- 60 g masła
- 60 g gorzkiej czekolady
- łyżka kakao
- 500 g twarogu dwukrotnie mielonego
- szklanka puree z dyni
- 2 jajka
- 125 g cukru pudru
- 100 g białej czekolady
- skórka z 1 cytryny
- łyżka kurkumy
Na spód tortownicy wyłożyć krążek papieru do pieczenia i masę z ciasteczek. Dokładnie ubić pięścią lub łyżką, aby powstała równa warstwa. Formę włożyć na pół godziny do zamrażalnika lub na godzinę do lodówki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostygnięcia. Twaróg miksować z cukrem na puszystą masę, przez 5 minut. Następnie miksując dodawać stopniowo puree z dyni, skórkę z cytryny i po jednym jajku. Odmierzyć ok. 10 łyżek (lub 1 chochlę od zupy) i dodać do mniejszej ilości masy łyżkę kurkumy. Do drugiej masy dodać rozpuszczoną białą czekoladę i dokładnie wymieszać.
Na ciasteczkowy spód wyłożyć masę serową z białą czekoladą, a na wierzchu utworzyć esy-floresy z masy z kurkumą. Sernik piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Ja piekłam przykryty folią. Przed podaniem schłodzić godzinę w lodówce.
Smacznego!
J.
ooo z kurkumą super pomysł :) Sernik wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDomyślam się, że był smaczny.
OdpowiedzUsuńciekawy sernik i ma fajny kolorek:)
OdpowiedzUsuńFajny kolorek ;) też dodaję tą przyprawę do wielu potraw. W cieście do pizzy tez się sprawdza ;)
OdpowiedzUsuńKolor ma obłędny! i podobają mi się te pęknięcia z wierzchu:)
OdpowiedzUsuń