czwartek, 15 grudnia 2011

Bożonarodzeniowe muffiny pomarańczowe z kawałkami czekolady


Już przy poprzednich, cytrynowych, muffinach wspominałam, jak charakterystyczne dla grudnia są cytrusy. Ale tak prawdziwie świątecznie zapachniało mi dopiero przy tych uroczych muffinach. Pomarańcze, czekolada, piękny aromat i urzekający wygląd. Zaniosłam je na świąteczną imprezę w mojej studenckiej redakcji i cóż... rozeszły się błyskawicznie. Na szczęście mi także udało się skosztować. I myślę, że za rok powtórka z rozrywki, może tym razem dla rodziny.


Bożonarodzeniowe muffiny pomarańczowe z kawałkami czekoady

Składniki:
  • 280g mąki
  • 80 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • sól
  • jajko
  • 100 cukru
  • 80 ml oleju
  • 100 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego)
  • 200 g jogurtu naturalnego (jeśli jest gęsty to 100 g jogurtu, 100 ml mleka)
  • 3 plastry dobrze umytej pomarańczy, ze skórką
  • 70 g drobno posikanej czekolady lub pastylek czekoladowych (u mnie gorzka, można dać pół na pół z mleczną)
Mąkę wymieszać ze skórką pomarańczową, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
Jajko roztrzepać, utrzeć z cukrem. Dodać olej, jogurt i sok pomarańczowy. Masę płynną połączyć z sypką tak, by wszystkie składniki były wilgotne. Wmieszać czekoladkę. Nałożyć masę do foremki z papilotkami. Plastry pomarańczy poprzecinać na 4 części, położyć ćwiartkę na wierzchu każdego muffina. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, wyjąć z formy i ostudzić na kratce.


Smacznego!
P.



8 komentarzy:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)