środa, 1 lutego 2012

Ciasteczka kokosowe



Miałam ochotę coś smacznego popodjadać przy nauce.W ramach przerwy upiekłam więc ciasteczka. Z dodatkiem kokosu, bo akurat znalazłam go w szafce (do sklepu przecież w sesji za daleko, trzeba zużyć zapasy...). Ciacha wyszły pyszne, dość twarde, ale dla mnie właśnie w sam raz jako dodatek do podręcznika. A kokos był przyjemnie wyczuwalny. 


Ciasteczka kokosowe


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 8 łyżek miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego do posypania
Mąkę przesiać z sypki składnikami (także z kokosem). Mikserem utrzeć masło z cukrem, a następnie z jajkiem. Masę połączyć z mieszanką mączną. Wyrobić ciasto. uformować dwa wałki i zawinąć w folię, chłodzić godzinę. Zimne ciasto dość cienko rozwałkować, wykrawać ciastka dowolnego kształtu i natychmiast umieścić je na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasteczka posypać cukrem waniliowym. Piec w 170 stopniach 10-15 minut (kontrolować, by nie zaczęły się przypalać. Wystudzić na kratce.


Smacznego!
P.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam kokosowe ciasteczka. Świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie słodkie walentynkowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. te serducha w środku.. słodkie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli mogę coś zasugerować to fajnie byłoby gdyby do przepisu umieszczać ile sztuk wyszło,można dzięki temu modyfikować przepis tak,żeby wyszło ile chcemy (ja np.mieszkam sama,więc gdybym upiekła ich wg przepisu to zjadłabym na jedno posiedzenie;))

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)