Drożdżówki są czymś wspaniałym... Szczególnie takie prosto z piekarnika, pachnące świeżością. Jeśli mają w sobie jeszcze coś owsianego i coś czekoladowego, to są wręcz idealne. Puszyste, mięciutki i słodziutkie, a do tego posypane pyszną kruszonką. Świetne do kawy lub na drugie śniadanie. :)
porcja na 12 bułeczek
Składniki:
Składniki:
- 7 g suszonych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- pół szklanki błyskawicznych płatków owsianych
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
- 2 łyżki masła, rozpuszczonego
- 1 jajko
- 1 i 3/4 - 2 i 1/4 szklanki mąki
- 50 ml amaretto
Do posmarowania:
- 1 jajko,roztrzepane
- łyżka mleka
Na kruszonkę:
- 50 g zmielonych migdałów
- 35 g masła, miękkiego
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 40 g cukru demerara
Drożdże
rozpuścić w wodzie. Wlać do miski od malaksera, dodać płatki owsiane,
mąkę pełnoziarnistą, cukier, masło, jajko, amaretto i 1 szklankę mąki. Miksować na
średniej prędkości, na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać
pozostałą mąkę, aż ciasto będzie miękkie i prawie nieklejące. Wyjąć,ugniatać
kilka minut. Odłożyć do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć lnianą
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - na
około 1 godzinę. (Należy się nie dziwić jak w ciepłym miejscu czekolada
nam się trochę roztopi. ;))
Ciastko lekko ugnieść, podzielić na 12 części. Z każdej uformować kulkę i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Palcami wyrobić kruszonkę. Każdą bułeczkę posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut, aż będą złoto-brązowe. Wyjąć, odczekać kilka minut, po czym studzić na kratce.
Smacznego!
J.
Ciastko lekko ugnieść, podzielić na 12 części. Z każdej uformować kulkę i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Palcami wyrobić kruszonkę. Każdą bułeczkę posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut, aż będą złoto-brązowe. Wyjąć, odczekać kilka minut, po czym studzić na kratce.
Smacznego!
J.
Świetne bułeczki. Chodzą za mną ostatnio czekoladowe drożdżówki :D
OdpowiedzUsuńna drugie śniadanie chętnie zjadałabym takie bułeczki.
OdpowiedzUsuń