poniedziałek, 6 lutego 2012

Muffiny pinacolada


W mojej kuchni od dawna czekała na zużycie zapomniana puszka ananasa. Choć lubię ten owoc, to jak tym razem nie miałam pomysły, jak go zużyć. W końcu znalazłam ciekawy przepis - smak popularnego drinka wydał mi się w sam raz na imprezę, na którą akurat się wybierałam. Połączenie kokosa i ananasa to faktycznie dobre zestawienie, muffinki wyszły bardzo puszyste i delikatne, a zarazem smakowały inaczej niż zwykle.




Muffiny pinacoloda
przepis od Cukrowej Wróżki

Składniki:
na 12 muffinów
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 250 g ananasa z puszki
  • 1 jajko
  • 120 g brązowego cukru
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki alkoholu (najlepiej rumu)
Mąkę zmieszać z wiórkami, proszkiem i sodą. Ananas odcedzić z zalewy i 200 g pokroić w drobną kostkę, a 50 g w nieco większe kawałki na wierzch. Jako utrzeć  z cukrem, dodać olej, jogurt, rum i ananas pokrojony w kostkę. Połączyć z mieszanką mączną i mieszać do powstania w miarę jednolitego ciasta. Nałożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, na wierzchu każdej babeczki położyć większy kawałek owocu. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Wystudzić na kratce. 


Smacznego!
P.

4 komentarze:

  1. przepis cudny. wspanialy pomysl na babeczki. tylko te banany sie wkradly jakims podstępen do tekstu <3 pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. @ vanilla
    najwidoczniej myślami byłam jeszcze przy poprzednio prezentowanych muffinkach, zwłaszcza że zasmakowały mi jeszcze bardziej :D

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)