W mojej kuchni od dawna czekała na zużycie zapomniana puszka ananasa. Choć lubię ten owoc, to jak tym razem nie miałam pomysły, jak go zużyć. W końcu znalazłam ciekawy przepis - smak popularnego drinka wydał mi się w sam raz na imprezę, na którą akurat się wybierałam. Połączenie kokosa i ananasa to faktycznie dobre zestawienie, muffinki wyszły bardzo puszyste i delikatne, a zarazem smakowały inaczej niż zwykle.
przepis od Cukrowej Wróżki
Składniki:
na 12 muffinów
- 190 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 50 g wiórków kokosowych
- 250 g ananasa z puszki
- 1 jajko
- 120 g brązowego cukru
- 80 ml oleju słonecznikowego
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki alkoholu (najlepiej rumu)
Smacznego!
P.
pycha babeczki!
OdpowiedzUsuńprzepis cudny. wspanialy pomysl na babeczki. tylko te banany sie wkradly jakims podstępen do tekstu <3 pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńmoje smaki :)
OdpowiedzUsuń@ vanilla
OdpowiedzUsuńnajwidoczniej myślami byłam jeszcze przy poprzednio prezentowanych muffinkach, zwłaszcza że zasmakowały mi jeszcze bardziej :D