poniedziałek, 19 marca 2012

Batoniki bananowo-owsiane



Batoniki owsiane, gonią inne batoniki owsiane na naszym blogu. Ale cóż, jeśli ma się do czegoś słabość i się coś bardzo lubi, to się to często piecze i ciągle wyszukuje nowych przepisów na ów przysmak. Te batoniki są dużo bardziej wilgotne i mięciutkie niż poprzednie, a to dzięki dużej zawartości bananów. Również dzięki nim pięknie pachną i są bardzo aromatyczne... I aż trudno się powstrzymać, by nie zjeść kilku za jednym razem. :)


Batoniki bananowo-owsiane
porcja na 12-16 batoników
Składniki:
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1/4 szklanki ziaren sezamu
  • pół szklanki płatków migdałowych
  • 1 szklanka pokrojonych suszonych owoców (u mnie jabłka, gruszki, morele, rodzynki i żurawina)
  • 3 dojrzałe banany, zmiksowane blenderem
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Blaszkę 20x25 cm wyłożyć papierem. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, orzechy, sezam i wiórki kokosowe. Dodać cynamon i przyprawę korzenną, wymieszać. Wmieszać suszone owoce (ważne żeby nie tworzyły one grudek). W oddzielnej miseczce wymieszać olej, banany i aromat waniliowy. Przelać mokre składniki do suchych i mieszać, aż wszystkie będą mokre i dobrze połączone.
Przełożyć masę do blaszki, równo rozprowadzić i mocno docisnąć do dna. Piec 20 minut, aż brzegi będą złoto-brązowe. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Pokroić (jeszcze ciepłe) ciasto na batoniki. Najlepsze są od następnego dnia, kiedy zrobią się bardziej zwarte. Ostudzone batoniki przechowywać w szczelnym pojemniku.


Smacznego!
J. 



5 komentarzy:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)