Batoniki owsiane, gonią inne batoniki owsiane na naszym blogu. Ale cóż, jeśli ma się do czegoś słabość i się coś bardzo lubi, to się to często piecze i ciągle wyszukuje nowych przepisów na ów przysmak. Te batoniki są dużo bardziej wilgotne i mięciutkie niż poprzednie, a to dzięki dużej zawartości bananów. Również dzięki nim pięknie pachną i są bardzo aromatyczne... I aż trudno się powstrzymać, by nie zjeść kilku za jednym razem. :)
Batoniki bananowo-owsiane
porcja na 12-16 batoników
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki przyprawy korzennej
- 1/4 szklanki ziaren sezamu
- pół szklanki płatków migdałowych
- 1 szklanka pokrojonych suszonych owoców (u mnie jabłka, gruszki, morele, rodzynki i żurawina)
- 3 dojrzałe banany, zmiksowane blenderem
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przełożyć masę do blaszki, równo rozprowadzić i mocno docisnąć do dna. Piec 20 minut, aż brzegi będą złoto-brązowe. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Pokroić (jeszcze ciepłe) ciasto na batoniki. Najlepsze są od następnego dnia, kiedy zrobią się bardziej zwarte. Ostudzone batoniki przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego!
J.
Baaardzo mi się podobają!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńJa z pewnością bym nie wytrzymała. Cudo!
OdpowiedzUsuńowsiano-bananowe tak lubię :).
OdpowiedzUsuńDodatek bananów dobrze robi słodkościom:) Pyszne batoniki!
OdpowiedzUsuńBananowe? To coś dla mnie!
OdpowiedzUsuń