Batoniki owsiane
porcja na około 10 batoników
Składniki:
- 2,5 szklanki płatków owsianych, lekko posiekane
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- 1/2 szklanki miodu
- 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 szklanka daktyli, posiekanych
- 1/3 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- 1/3 szklanki migdałów, posiekanych
- 1/3 szklanki łuskanego słonecznika
- 1/2 szklanki suszonych moreli, posiekanych
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny (lub w sumie żurawiny i rodzynek)
W blenderze zmiksować ze sobą miód, aromat i daktyle. Dodać cynamon, imbir, sól, gałkę i goździki. Zmiksować. Przełożyć do miski i wymieszać z płatkami owsianymi. Dosypać żurawinę, orzechy, morele i słonecznik, wymieszać, aż wszystkie składniki będą mokre.
Blaszkę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć mieszaninę owsianą do blaszki i rozłożyć równo. Docisnąć mocno do dna.
Piec w 160 stopniach przez 25 minut. Wyjąć i ostudzić. Pokroić na 8-12 batoników, po czym włożyć do lodówki i ochłodzić, aż batoniki całkiem "stężeją". Przechowywać w szczelnym pojemniku około tygodnia.
Smacznego!
J.
nie ma to jak owsiane batoniki :).
OdpowiedzUsuńzawsze dobre, zawsze zdrowe :) nigdy dość :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ^^
OdpowiedzUsuń