sobota, 10 marca 2012

Mrożony tort bezowo-cytrynowy



Tadam! Z małym opóźnieniem zapraszam na REWELACYJNY tort. Robiony komisyjnie, w doborowym towarzystwie, na urodzinową imprezę niespodziankę mojej przyjaciółki.  Zabawa była fantastyczna, a tort sprawdził się jako jedna z głównych atrakcji. Dość pracochłonny, ale pracy warty. Słodko-kwaśny. Kruchutkie, słodziutkie bezy i przepyszna masa cytrynowa w smaku a la lemon curd, ale nieco od niego rzadsza. Z ochronnej foliowej warstwy odpakowywałam dopiero, gdy wylądował na stole przyjaciółki, przez co dzielę się jedynym zdobytym póki co zdjęciem, w marnej jakości -  z komórki i robione w półmroku. Ale tego po prostu nie da się na tym blogu pominąć, bo było PYYYSZNIE! 



Mrożony tort bezowo-cytrynowy
z niezawodnych Moich Wypieków

Składniki:
na tortownicę 23 cm


Blaty bezowe: 
  • 6 białek 
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Masa cytrynowa: 
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 75 g masła
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba na to 4 - 5 cytryn)
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej miksując. Wmiksować mąkę ziemniaczaną, wanilię i sok z cytryny.
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 4 okręgi o średnicy 22 cm. Masę bezową wyłożyć na narysowane koło, wyrównać (najlepiej piec w dwóch turach, ale również przygotowanie masy bezowej podzielić na pół - bezy piecze się tuż po przygotowaniu masy). Piec około 45 - 60 minut w temperaturze 150ºC. Ostudzić.
Przygotować masę.
W garnuszku umieścić masło, cukier, sok i skórkę z cytryny. Podgrzewać, mieszając, aż wszystko się rozpuści i masa będzie gładka, natychmiast zdjąć z palnika. W miseczce ubić jajka. Do masy jajecznej wlać ciepłą masę cytrynową (nie gorącą!), wymieszać, przelać z powrotem do garnuszka. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, zacznie wrzeć, pogotować na średniej mocy około 1 minuty.
Masę przelać do szerszej miseczki, przykryć folią (folia powinna dotykać masy), by nie utworzyła się skorupa. Schłodzić (masę można też przygotować dzień wcześniej). Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z zimną masą cytrynową.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową (ja zrobiłam dodatkowo 'kołnierz' wokół - od środka tortownicy - na wszelki wypadek, gdyby tort był wyższy). Na dno wyłożyć najmniej ciekawy blat bezowy, na niego wylać 1/3 masy cytrynowej. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Na górę pokruszyć 4, ostatni blat. Wstawić do zamrażalnika na minimum całą noc. Po tym czasie tort będzie się miękko kroił i już nadawał do jedzenia, po 24 h będzie bardziej zmrożony i twardy - wtedy przed pokrojeniem wyjmujemy go na 45 minut do temperatury pokojowej.



Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)