niedziela, 11 marca 2012

Makaroniki kokosowe



Często stawiamy sobie pytanie, co zrobić z tymi wszystkimi białkami, które zostały nam w lodówce. Może jednak nie tak często, ale po robieniu deserów czy też tłustoczwartkowych przysmaków ten problem się pojawia. Na szczęście nie jesteśmy wtedy skazani na bezy, ale możemy też zrobić makaroniki. W tym oczywiście te najbardziej klasyczne - kokosowe, inna forma kokosanek. Po krótkiej pracy, otrzymujemy pyszne ciasteczka. Miękkie, pachnące kokosem, słodziutkie i uroczo wyglądające. A zapachu kokosu panującego w mieszkaniu wręcz nie da się opisać...




Makaroniki kokosowe
porcja na 25 ciastek
Składniki:
  • 4 duże białka jaj
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 60 g (pół szklanki) mąki pszennej
  • 300 g (3 szklanki) wiórek kokosowych
W kąpieli wodnej ubić białka na sztywną pianę, dalej ubijając dodać sól i stopniowo dodawać cukier. Gdy mieszanina będzie ciepła, zdjąć z palnika i dodać aromat waniliowy, mąkę i wiórki kokosowe, wymieszać. Przykryć i chłodzić w lodówce przez około 2 godziny. 
Piekarnik rozgrzać do 165 stopni, blachy wyłożyć papierem. Łyżką nakładać na blachę "kleksy" ciasta, zachowując średnie odstępy. Piec 15-20 minut, aż będą złoto-brązowe. Wyjąć, odczekać 10 minut, po czym ostudzić do końca na kratce. 


Smacznego!
J.

2 komentarze:

  1. Miałam jedna makaronikową próbę, i ciągle podnoszę się po porażce:(

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)