czwartek, 8 marca 2012

Muffiny ze Snickersami i masłem orzechowym



Nie, nie - to nie reklama Snickersów. A raczej nie tylko reklama: to wyjątkowe muffiny, które proponuję na Dzień Kobiet, a równocześnie na urodziny mojej przyjaciółki - z batonikami i masłem orzechowym. Na co dzień nie jadam takich kupnych przysmaków, ale gdy u koleżanki znalazłam ten przepis od razu pomyślałam, że jak tylko pojawi się okazja, to go wypróbuję. Masło orzechowe - mniam. Snickersy - mniam. Muffiny - mniam. A wszystkie 3 elementy razem to naprawdę niebo w gębie. Myślę że podpasują nawet tym, którzy nie są fanami batonów/masła orzechowego. Ja już próbowałam: pycha! Zjadłabym wszystko, ale zaraz zanoszę babeczki na przyjęcie urodzinowe. Zanoszę też tort, ale o nim wkrótce...

Muffiny ze Snickersami i masłem orzechowym
według Marty

Składniki:
na 12 sztuk
  • 250g mąki
  • 100g brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej crunchy)
  • 60g roztopionego masła
  • 1 duże jajo
  • 150 ml mleka
  • 3 batoniki Snickers (najlepiej schłodzone w lodówce)
Schłodzone batoniki pokroić w kostkę.
Połączyć suche składniki: mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać (do uzyskania konsystencji 'okruszków'). W oddzielnym naczyniu połączyć ostudzone masło, mleko i jajo, dodać do mieszanki z masłem orzechowym, wymieszać, pod koniec dodając pokrojone Snickersy.
Gotowe ciasto nałożyć do papilotek, piec w temperaturze 200ºC przez 20 minut.

Smacznego!
P.

1 komentarz:

  1. Snickers sam w sobie jest pyszny, a muffinki z nim mmm, wszystko co słodkie po prostu uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)