Uwaga, uwaga! Po bardzo długiej przerwie, ku uciesze mojej ukochanej współblogowiczki, wracam do pracy! Niestety cała masa wydarzeń ostatnich czasów sprawiała, że jakoś nie mogłam zebrać się do tworzenia postów. I po prostu musiałam też sobie zrobić przerwę od bloga, ale nie do końca od wypieków. Mam zatem troszkę zaległych postów, a więc tej jesieni maliny jeszcze się na naszym blogu pojawią. ;) Biorę się do roboty, w powietrzu czuję już święta, a za tydzień robię ciasto na najsmaczniejszego piernika świata, którego Wam też polecam, po raz kolejny! I czas zacząć poszukiwania przepisów na świąteczne wypieki...
A dziś szarlotka. Według mnie pyszna. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom ciast z jabłkami, a Ci którzy jednocześnie lubują się w sernikach, aż westchną z zachwytu... Och, robiłam ją już jakiś czas temu i aż tęsknię teraz za tym smakiem... Może się wkrótce znów skuszę! ;)
Szarlotka z serem
porcja na formę o średnicy 26 cm
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- łyżka gęstej śmietany
- 15 dag masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- 300 g słoik dżemu ananasowego
- 50 dag serka śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jaja
- 15 dag masła
- łyżka mąki
- szczypta soli
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosttkę, włożyć do rondla, wlać 3 łyżki wody, smażyć około 15 minut. Dodać dżem, wymieszać, chwilę poddusić, odstawić do wystudzenia.
Formę wyłożyć papierem, wylepić schłodzonym ciastem, podnosząc jego boki do góry. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem. Dodać serek, mąkę i zmiksować. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć masę serową z pianą.
Na cieście rozsmarować usmażone jabłka, a następnie masę serową. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnik, piec około 1 godzinę.
J.
Ser i jabłka, znakomita para:-) Ależ pięknie wygląda to Twoje cisto:-)
OdpowiedzUsuńTeż łączę jabłka z serem, ale w trochę innym cieście! Twoje wygląda smakowicie!:)
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu wygląda tak jakby było ciasto na górze ale w przepisie jest,że ostatnia warstwa to ser?
OdpowiedzUsuńPrzepis mówi prawdę :)
UsuńPo prostu nie przykrywałam ciasta folią podczas pieczenia, więc wierzch był troszkę ciemniejszy, może to daje takie wrażenie. I to ser jest posypany cukrem pudrem :)
Dziękuję Wam! U nas już raz był sernik z jabłkami, więc tamten przepis, inny niż ten, też Wam gorąco polecam!
OdpowiedzUsuńhttp://zamiastczekoladek.blogspot.com/2012/04/sernik-z-jabkami.html
:)
A jeżeli użyje sera w kubełku na sernik to chyba masło nie jest potrzebne? a tak na marginesie to ciasto wygląda pycha:) połączenie kruchego ciasta z jabłkami i serem musi być pyszne:) już wiem jakie ciasto na weekend upiekę:)
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj wtedy dodaję mniej masła, ale zawsze część ucieram. I oczywiście dodaj mniej cukru, jeśli ser z kubełka będzie słodzony, bo one tak często mają w zwyczaju ;)
UsuńI wielkie dzięki za miłe słowa!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJaki puszysty <3 uwielbiam szarlotki, chyba wproszę się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawde świetnie ta szarlotka! wariacja z serem brzmi wyjątkowo dobrze i oryginalnie. Zrobiłam ją a rodzinie podałam z musem truskawkowym i kulką sorbetu grycana, wszystcy zachwyceni :))
OdpowiedzUsuńSer i jabza, pycha! - ja bym tu gdzieś włączyła jeszcze szczyptę cynamonu (uwielbiam do tego połączenia ;])
OdpowiedzUsuńPewno niedługo wypróbuję Twój przepis! Tylko...
...nie wiem, ile dokładnie trzeba dodać tego dżemu do jabłek? 'Słoiczek' to ile będzie w gramach ?_?
Pozdrawiam!
N
O, rzeczywiście słoik to nie jest jasne określenie. Ja dawałam słoik 300g, już dopisuję to do przepisu :)
UsuńA cynamon mi jakoś do ananasa nie pasował, bo też uwielbiam go w połączeniu z jabłkami :)
Pozdrawiam!