środa, 14 listopada 2012

Muffiny dyniowe




Mało tu u nas dyni tej jesieni, głównie dlatego, że większość moich zapasów poświęciłam w tym roku na pyszne zupy i dynię pieczoną, pycha! Ale po pysznym dyniowym placku przyszedł też czas na drugą słodkość - małą, prostą, nieprzesłodzoną, niemalże zdrową, w sam raz do zabrania na uczelnię czy do pracy i podzielenia się ze znajomymi. Tak, tak, to oczywiście muffinki. Moim zdaniem bardzo podobne do marchewkowych - może dlatego że do jednych i drugich wrzucam starte pomarańczowe warzywo i aromatyczne korzenne przyprawy. 


Muffiny dyniowe

Składniki:
  • szklanka dyni startej na tarce o grubych oczkach
  • czubata szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczone'j
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu

W jednej misce połączyć składniki suche, w drugiej misce utrzeć jajka z olejem i mlekiem. Obie masy połączyć, dodając dynię. Nakładać do natłuszczonej / wyłożonej papilotkami formy na muffiny (do 3/4 wysokości foremek). Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Ostudzić na kratce. 

Smacznego!
P.

2 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)