czwartek, 15 listopada 2012

Szarlotka z ciastem serowym i migdałami


Zostajemy jeszcze w temacie pysznych szarlotek! W jesienne i zimowe wieczory są one w końcu tym, co według mnie smakuje najlepiej. Szczególnie na ciepło z świeżo zaparzoną herbatką... 
Ta szarlotka jest lekka, na bardzo smacznym cieście, o czym wie każdy, kto choć raz robił ciasto serowe. Znajdujące się na wierzchu migdały sprawiają, że w całym mieszkaniu unosi się piękny "orzechowy zapach", a przy okazji swym aromatem i słodyczą cudownie dopełniają smak każdego kawałka ciasta... Po prostu musicie wypróbować ten przepis i... zaprosić mnie jak to uczynicie, bo szarlotka jest tak pyszna, że jeszcze na nie jeden jej kawałek bym się skusiła! :D


Szarlotka z ciastem serowym i migdałami
porcja na formę 22 x 26 cm

Składniki:
Na ciasto:

  • 150 g białego sera trzykrotnie mielonego
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 200 g cukru
  • łyżka rumu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 5 jaj

Na masę migdałową:

  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 100 g płatków migdałowych

Na nadzienie:

  • 1 kg jabłek

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto - jaja utrzeć z cukrem na puch, stale miksując dodawać ser, kaszę mannę, rum i cynamon. Wlać ciasto do formy. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. 
W garnku zagotować śmietankę z masłem i cukrem, wsypać migdały. Mieszając podgrzewać 3 minuty. 
Na cieście ułożyć jabłka, zalać masą migdałową. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut.

Smacznego!
J.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)